Gyalogtúrázni már nem veszélyesebb, mint otthon ülni

Gyalogtúrázni már nem veszélyesebb, mint otthon ülni
Egy felmérésből, amelyben több száz —fiatalok által végrehajtott — hegymászó vagy sarki gyalogtúrát kísértek figyelemmel, kitűnik, hogy igen kicsi az esély egy komolyabb sérülésre.

A kutatók úgy találják, hogy valójában egy rock koncerten való részvétel több veszélyt rejt magában, mint egy jól megtervezett expedíció. Három év alatt kétszáznegyvenhat nagy-britannia-i expedíciót kísértek figyelemmel és úgy találták, hogy a balesetek rizikója csekély, úgy az iskolai, egyetemi és fegyveres erők csoportjainál, mint a dzsungelbe, a sarkvidére vagy gleccserekhez szervezett utaknál.

 

A legáltalánosabb egészségügyi problémák, amelyekkel szembe találták magukat a gyamorrontás, amelyek többségét egyszerűen lehetett kezelni. A kirándulások alatt minden ötödik egészségügyi problémát az esésekből származó sérülések jelentenek. A sérülések — rendszerint az esések miatt —  A jelentések változatos fertőzésekről számolnak be, amelyek között malária, tífusz, valamint a mellkas és bőr fertőzése szerepel. Az egészségügyi problémáknak mindössze 5%-a volt súlyos, és a legveszélyesebb ezek között is a malária.

 

Az egyetlen haláleset, amelyet feljegyeztek egy ázsiai expedíció idején történt, amikor a csoport két tagját elrabolták a Pápuai Függetlenségi Harcosok.

 

Lou Griffin, a British Airways utazó klinikájának menedzsere szerint „Az expedíciók és a kalandtúrák egyre népszerűbbek lesznek, és semmi ok arra, hogy ameddig az ember megfelelően megtervezi és elővigyázatos, ne legyenek mókásak és élvezetesek.