Gyalogoshíd épül a várnál

Gyalogoshíd épül a várnál
Nagyvárad-Kedden az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester, melyen a várban 2015-ig uniós támogatással zajló restaurálási és felújítási munkálatokat ismertette.

 

Az előzményekről Biró Rozália alpolgármester elmondta: a városi és a megyei önkormányzat 2007-ben kötött együttműködési szerződést a Csonka-bástyánál kialakított nyári színház közös finanszírozásáról. A munkálatok 2009 májusa és 2011 novembere között zajlottak, melyeknek köszönhetően kialakult a következő infrastruktúra: 105 négyzetméternyi színpad, 612 négyzetméternyi, maximum 800 ember befogadására képes nézőtér, az alagsorban 280 négyzetméternyi tér az öltözőknek, a mosdóknak és a raktárnak, és 260 négyzetméteren elterülő kávézó az L épületben. Az elöljáró ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: egy újabb lehetőség nyílt a regionális színjátszás számára, az RMDSZ-frakció pedig el szeretné érni azt, hogy a művelődési ház kezeléséből a Mária Királyné Színház és a Szigligeti Színház adminisztrálásába kerüljön a létesítmény úgy, hogy közösen használja a város és a két kulturális intézmény.

A Regionális Operatív Program (ROP) keretében biztosított finanszírozás első szakaszában megújul az egykori fejedelmi palota, vagyis az A-épület (múzeumok készülnek), a G-épület (adminisztrációs központ, 10 helyiséggel), a H-épület (kenyérmúzeum, nem profit orinentált tevékenységeket lehetővé tevő közösségi térrel), az I-épület (kulturális központ, civil szervezetek székhelye), a K-épület (kézműves műhelyek, kávézó, antikvárium), az L-épület (kávézó, gasztronómiai kiállítás), az M-épület (színpad, kulturális komplexum) és a P-épület (kőtár). A felsorolt munkálatok a beruházás 42,2 százalékát fedik le, és várhatóan 2015 februárjában fejeződnek be.

Másik szakasz

Az önkormányzat a napokban írta alá a 10,6 millió értékű finanszírozási szerződést a ROP második fázisára, melynek köszönhetően három objektum újul meg. A vár belső gyűrűjében négy épületet renoválnak, összesen 11.800 négyzetméteren. A B-épületben folytatódik a múzeum és egy restauráló műhelyt is kialakítanak az erődítményben talált leletek számára, a C-épületben egy házasságkötő termet, vállalkozás-fejlesztési és továbbképzési központokat, valamint galériát létesítenek, az E-épületben egy kulturális központ lesz, a D-épületben pedig egy kiválósági központ. Ugyanakkor a várfalakon kívül, a főbejárattal szemben 1600 négyzetméteren parkolóhelyeket alakítanak ki, és egy gyalogoshidat építenek, mely az ortodox katedrálistól fog haladni a parkolóhelyek felett a bejárathoz. Ezzel párhuzamosan közművesítenek a vársáncon kívül és a várfalon belül is, kiépítik a hő- és a villamoshálózatot, utóbbit egy transzformátorállomás építésével. Mindehhez 51 millió lejt biztosít a ROP, melyből 40 millió lej a vissza nem térítendő támogatás és 3,5 millió lej az önkormányzati önrész, a többi pedig áfa. Készül a tenderfüzet, a korszerűsítés lezártával pedig körülbelül 23-25 ember fog dolgozni a várban.

Egyéb felújítások

A Regionális Operatív Program keretében finanszírozott második szakaszban még két objektumot újítanak fel. A December 1. téri 9. számú bölcsőde 22 hónap alatt történő renoválására 2,4 millió lejt szánnak, melyből 79 ezer lej a vissza nem térítendő támogatás. Restaurálják a Fekete Sas-palota átjáróját is, a finanszírozás értéke 4 millió lej, melyből 2 millió lej a vissza nem térítendő támogatás, a saját hozzájárulás pedig 587 ezer lej kell legyen.

Ciucur Losonczi Antonius