Gyalogos és szecessziós Nagyvárad

Gyalogos és szecessziós Nagyvárad
Egy európai projektből is támogatást nyert Nagyvárad arra, hogy elkészítse a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca sétálóutcává való alakításának a dokumentációját.

A már-már költői Sétáló városok a Duna régióban megnevezésű projektben kilenc országból – Szlovénia, Magyarország, Bulgária, Horvátország, Szlovákia, Románia, Csehország, Ausztria és Szerbia – tizenhárom partnerszervezet vesz részt. A projektvezető egy szlovéniai kutatási központ, a nagyváradi önkormányzat az egyetlen romániai partner. A City Walk projekt célja a szén-dioxid kibocsátás és a zaj, csökkentése, valamint az aktív közlekedés, tehát a gyaloglás és a biciklizés ösztönzése. A projekt összköltségvetése 2.380.492 euró, amiből a nagyváradi polgármesteri hivatal 151.250 eurót kapott. Ennek az összegnek a 85 százaléka, azaz 128.562 euró vissza nem térítendő támogatás, tizenhárom százaléka, 19.662 euró állami társfinanszírozás, és két százalék, azaz 3.025 euró a város önrésze. Ebből a pénzből fogja megvalósítani a város a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca gyalogos sétánnyá való átalakításának a dokumentációját, illetve informatív pannókat helyez ki a városban a gyalogosan megközelíthető turisztikai látványosságokról. A helyi tanács tegnap megszavazta a város hozzájárulásáról szóló tanácsi határozat-tervezetet.

Szecesszió

Ugyancsak a tegnapi tanácsülésen fogadták el egy másik európai projekthez kapcsolódó határozat-tervezetet. Az említett projekt célkitűzése az, hogy a Duna régió országaiban megóvják a szecessziós építészeti örökséget. A hét ország tíz szervezetéttömörítő projekt – melyben a nagyváradi önkormányzat a vezető partner –összköltségvetése 1.649.559 euró, amiből a nagyváradi polgármesterei hivatalnak 320.711 euró jut. Ebből az összegből 272.604 euró, vagyis a költségek nyolcvanöt százaléka vissza nem térítendő támogatás, 41 ezer euró az állami támogatás és 6414 lej a város önrésze. Ebből a pénzből a projekt koordinálásán kívül többek között elkészíti a nagyváradi polgármesteri hivatal a város történeti belvárosa egy részének övezeti városfejlesztési tervét, öt, a városban található szecessziós épület menedzsmenttervét, valamint a váradi szecessziót népszerűsítését szolgáló applikációt és filmet is készítenek.

Pap István