Gyakorlati tudnivalók a referendumról

Akt.:
Gyakorlati tudnivalók a referendumról
Október 6-án és 7-én, vagyis szombaton és vasárnap Alkotmánymódosító referendumot tartanak Romániában. Mindkét nap reggel hét órakor nyitnak a szavazókörzetek és este kilenc órakor zárnak. A legfontosabb gyakorlati tudnivalókat közöljük az alábbiakban.


A hétvégén tartandó referendumról Sütő Tibor, a Bihar Megyei Választási Iroda RMDSZ által delegált tagja tájékoztatta szerkesztőségünket. Elmondta, hogy Bihar megyében 650 szavazókörzet van, ezek közül 143 Nagyváradon. A szavazókörzetek helyszíne nagyjából megegyezik a korábbi szavazások választókörzeteinek helyszíneivel. Sütő Tibor a továbbiakban elmagyarázta, alapelv az, hogy a polgárok a bejelentett lakcímüknek megfelelő szavazókörzetben voksolhatnak, ez alól a szabály alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha a polgár nem abban a közigazgatási egységben tartózkodik a referendum idején, amelyhez bejelentett lakcíme alapján tartozik. A választási iroda tagja részletesen is elmagyarázta ezt. „Ha valaki Nagyváradon Rogériusz negyedben tartózkodik, de Velencén lakik, akkor a Velencén lévő szavazókörzetbe kell menjen szavazni. A községekben is ugyanez az elv érvényesül: ha valaki éppen a községközpontban tartózkodik, de lakhelye a községhez tartozó másik faluban van, akkor haza kell menjen szavazni. Ezzel szemben ha valaki nem abban a közigazgatási egységben tartózkodik a referendum idején, ahova a lakcíme szól, akkor az országban bárhol szavazhat, ez esetben pótlistára kerül.” Hozzátette, hogy a Központi Választási Irodában felmerült ötletként az, hogy a pótlistán szavazók nyilatkozatot tegyenek arról, hogy nem szavaztak már máshol, és nem is fognak a későbbiekben máshol szavazni. Amennyiben döntés születik ebben a kérdésben, akkor a prefektúráknak kell erre vonatkozó formanyomtatványokat küldeniük a szavazókörzetekhez.

Mozgóurna

A mozgásképtelen személyek mozgóurnát igényelhetnek, ha élni akarnak szavazati jogukkal. Ennek érdekében a hozzátartozó egy kérvényt és egy orvosi igazolást kell eljuttasson a mozgásképtelen személy tartózkodási helyéhez legközelebbi szavazókörzethez. Mint Sütő Tibor kihangsúlyozta, a mozgásképtelen személy esetében nem számít az, hogy lakcíme szerint mely szavazókörzethez tartozik, hanem az a kritérium, hogy a referendum idején éppen hol tartózkodik: ha kórházban, akkor a kórházhoz legközelebbi szavazókörzethez kell benyújtani a kérvényt, ha otthon, akkor az otthoni, ha rokonoknál, akkor az ottani stb. szavazókörzethez, hiszen a mozgóurnákat csak az adott szavazókörzeten belül lehet mozgatni. Az orvosi igazolásból ki kell derüljön az, hogy a mozgóurnát igénylő személy mozgásképtelen. Az illető előírás meglehetősen általános megfogalmazású, jegyzi meg Sütő Tibor, ezért általában a szavazókörzetek elnökei szokták eldönteni, hogy mennyire mozgásképtelen a kérvényező. A referendum két napig, október 6-án és 7-én fog zajlani: mindkét nap reggel hét órakor nyitnak a szavazókörzetek és este kilenc órakor zárnak. Az első nap a szavazókörzetet lepecsételik, majd a második nap végén urnazáráskor az összeszámolt szavazatokat a prefektúra székhelyére viszik.

Miről szavazunk?

A polgárok egy szavazólapot kapnak, amelyen az a kérdés lesz feltéve: Egyetért-e ön az Alkotmánymódosítási Törvénnyel abban a formában, ahogy azt a Parlament elfogadta? (Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?) A szóban forgó, a Hivatalos Közlönyben megjelent törvény az Alkotmány 48. paragrafusának (1) bekezdését módosítja a következőképpen: (1) A család egy férfi és egy nő szabad elhatározásából kötött házasságán, a házastársak egyenlőségén és a szülőknek azon a kötelességén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek nevelését, oktatását és képzését. A hatályos román alkotmányban „a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága” megfogalmazás szerepel.

Érvényességi küszöb

A referendum érvényességéhez a választásra jogosult román állampolgárok több mint 30 százalékának, vagyis több mint 5 millió 670 ezer választónak kell az urnák elé járulnia. A népszavazás érvényességi küszöbét azt követően szállította le a korábbi 50-ről 30 százalékra az akkori szociálliberális kormánytöbbség, hogy 2012-ben több mint hétmillió szavazattal sem sikerült leváltania hivatalából Traian Băsescu jobboldali államfőt. Romániában azonban a 30 százalékos küszöb meghaladásához is jelentős mozgósításra van szükség, hiszen a csaknem 19 millió román választópolgár több mint 20 százaléka külföldön él.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .