Gyakorlatba ültetett tudás

Gyakorlatba ültetett tudás
Nagyvárad – Szerda délután a váradi Szent László Római Katolikus Iskolaközpont dísztermében tartották a XI-es diákok számára kiírt Gyakorló cégek bemutatkozása elnevezésű verseny hetedik kiadását.

 

 

Kele Tünde tanárnő, szervező azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: a Gyakorló cégek bemutatkozása elnevezésű versenyt együtt tartják a Partenie Cosma Gazdasági Líceummal. A múlt héten a tizenkettedik osztályosok szerepeltek, ezen a héten pedig a tizenegyedikesek. A Gazdasági Líceumban már hagyománya van ennek a megmérettetésnek, azonban a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban ebben a tanévben indult először gazdasági oktatás, a tanintézet XI. C osztályosai tehát első alkalommal mutathatták meg, hogy mi az az ismeretanyag, ami eddig sikerült ezen a területen elsajátítaniuk, ugyanis a IX-X-es osztályokban megtanult anyagok hasznosításával kellett az idén létrehozniuk egy gyakorló céget. Ez egy virtuális vállalkozás, ami azonban teljesen úgy működik, mint egy valós társaság, azzal a különbséggel, hogy a tranzakciók az interneten keresztül zajlanak. Ezt az oktatási módszert különben egész Európában használják, nemzetközi kiállításokat is szerveznek. Valójában azonban egy megmérettetés, ahol öt kategóriában díjazzák a diákokat: a legjobb stand, a legjobb bemutatkozás, a legjobb katalógus, a legjobb reklámanyagok és a legjobb angol nyelvű interjú. A Szent László Iskolaközpont két céggel képviseltette magát a kiállításon, azon okból kifolyólag, hogy a diákok a versenyhelyzet előnyeire és hátrányaira is rádöbbenjenek. Az egyik mézeskalácsok forgalmazásával foglalkozott (Candy Shop Kft., felkészítő tanár: Kor Erika) és egy nagyon szép rusztikus, a magyar néphagyományokhoz köthető standdal jelentkezett, a másik vállalkozás (Pasta Alla Nonna Kft., felkészítő tanár: Albert Andrea) pedig olasz száraztésztákkal kereskedett.

 

Saját költségükön

 

A fiatalok a saját költségükön állították össze a standjaikat, készítették vagy vásárolták meg a termékeiket, hogy ezáltal is tudatosítsák magukban: egy jó befektetés pénzt, időt és sok munkát igényel. Éltek a marketingszakma különböző eszközeivel: többek közt katalógusokat adtak ki, logókat terveztek és szórólapokat nyomtattak ki annak érdekében, hogy szembesüljenek azzal, az elméleti ismereteket miként lehet gyakorlatba ültetni. Megjegyzendő, hogy a tizenhárom csapat közül csupán a két magyar virtuális cégnél láttunk kétnyelvű promociós anyagokat. A zsűriasztalnál tanárok foglaltak helyet, a verseny pedig lényegében abból állt, hogy a cégek bemutatkoztak, majd az érdeklődők megtekintették a sátraikat. A magyarok közül a Candy Shop Kft. nyert két díjat: egyaránt harmadik helyen végzett a legjobb stand és a legjobb reklámanyag kategóriákban.

 

Ciucur Losonczi Antonius