Gátellenőrzés Nagyváradon

Gátellenőrzés Nagyváradon
Bihar megye – Nagyváradon jó állapotban van a gát – konstatálta október folyamán egy vízügyi szakértőkből álló román-magyar bizottság; amint a Körösök Vízügyi Hivatal lapunkhoz továbbított közleményéből kiderül, ugyanekkor a Sebes Körös és a Fekete Körös medencéjében lévő több gátat, szivattyúállomást és belvízi csatornát ellenőriztek árvízvédelmi szempontból.

A tulkai, a szalontai, valamint az anti csatornákat az ellenőrzések nyomán iszaptalanították, akárcsak a DN 79 országút mentén lévő árkot. Bihar megyében egyébként három vízgyűjtő még épül – Rétimalomtanyán, Gyantán, Hegyesen – ezenkívül Várasfenesen, Hollószegen és Biharrósán egyelőre csak tervezik vízgyűjtők létesítését.

A vegyes bizottság egyúttal elemezte az idei, februári árhullámot, mely a Fekete Körösön haladt át. Ekkor Talpasnál a Körös 26 centivel lépte túl a figyelmeztetési szintet, s nem vált szükségessé a vízgyűjtők működtetése. A magyar küldöttség elégedettnek bizonyult azzal, ahogy a hazai fél kezelte az áradást. Ioan Oprean, a vízügyi hivatal igazgatója szerint az áradásokat nem lehet ugyan kivédeni, de tudni kell kezelni őket.