ERDON Országos hírek

2010.07.24. 15:28

Bukarest nem ismeri el Koszovó függetlenségét

<p>Románia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét - közölte pénteken a román külügyminisztérium. Bukarest szerint a hágai Nemzetközi Bíróság csak korlátozott jelleggel elemezte az ügyet.</p>

Románia fenntartja eddigi álláspontját és nem ismeri el Koszovó függetlenségét - áll a külügyi közleményben. A szaktárca szerint a bíróság az új állam létrejöttéről nem mondott véleményt, mindössze a függetlenségi nyilatkozat jogosságát vizsgálta meg. Az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságának (ICJ) csütörtöki álláspontja szerint ugyanis Koszovó 2008-as, egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal.

Bukarestnek időre van szüksége a döntés részletes elemzéséhez, hogy "helyesen és egészében azonosítsa a bíróság érvrendszerét". A külügy ugyanakkor abban reménykedik, hogy Belgrád és Pristina között újra beindul a párbeszéd egy olyan megoldás érdekében, amely mindkét félnek megfelel, és a régió stabilitását célozza meg.

Koszovó 2008 februárjában kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét, amit Románia nem hajlandó elismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!