Grafológiai előadást tartottak a Posticumban

Grafológiai előadást tartottak a Posticumban
Szülői grafológia. Hogyan ismerheti meg saját gyermekét kézírása alapján címmel tartott előadást Gáspár Jolán Andrea grafológus szakoktató január 14-én, szombaton a nagyváradi Posticumban.

 

 

 

Gáspár Jolán Andrea a Romániai Grafológiai Egyesület elnöke a grafológia fontosságára mutatott rá szombati előadásában. Elmondta, hogy 2007-től a grafológia Romániában is tudománnyá vált, így mára már a világ huszonhét országában tudományosan elfogadott az írás pszichológiai kutatása és a grafo-analitika. Az írás tanult, tudatosan elsajátított, automatizálódott cselekvés, amely egy kommunikációs eszköz, úgy mint minden más, ami jeleket hordoz magában, például a beszéd, a rajz, a mutogatás. Ezért egy szövegnek nem csak a tartalmi, hanem a pszichológiai mondanivalójára is oda kell figyelni. Gáspár Jolán Andrea hozzátette, ezeket a pszichológiai mondanivalókat főleg a gyermekeknél fontos megfigyelni, megvizsgáltatni, hiszen ők így fejezik ki problémáikat és nem biztos, hogy beszédben. Többször is aláhúzta, hogy a gyermek a sztenderd írástól, harmadik-negyedik osztályban eltér, a kézírása saját lelki világát fejezi ki, ez a folyamat normális és kötelező. Ha a kézírás nem automatizálódik, nem változik az a bátorság és a képességek kibontakozásának hiányát jelenti. Elmondta, hogy ugyanilyen fontos az is, hogy hagyjuk a gyermeket úgy írni, ahogy az nekik kényelmes. „Ne korlátozzuk a gyermeket az írásban, ne mondjuk, hogy csúnyán írsz, hiszen így szellemi fejlődését korlátozzuk. Ha valóban olvashatatlan az írás, konkrétan meg kell magyaráznunk a gyermeknek” – fejtette ki a grafológus.

 

Fontosak a jelek

 

Elmagyarázta, hogy az összekuszálódott sorok, az olvashatatlanság, a betűk felcserélése lelki vagy fizikai problémákra utalhatnak, amelyeket ha nem vesznek észre időben, később sok bajt okozhatnak. Ha a gyermek néhány betűt, például az m-et és az n-t nem tudja megkülönböztetni, az abból is fakadhat, hogy az anyát a terhesség alatt valamilyen trauma érte. „Ezért nagyon fontos, hogy ne büntessük a gyermeket, mert sokszor nem is tehet arról, hogy hibásan ír.” A pacás, áthúzott írások agresszivitásra, haragra utalnak. A t-betű áthúzása a szívünk állapotára utal, az l-betű a munka betűje, a h- a ház, tüdő és élet betűje, míg az m,n a társas kapcsolatokat jelölik. Hozzátette, hogy az írásban minden egyes mozzanatra, vonalra oda kell figyelni, mert nem csak lelki, hanem fizikai problémákra is utalhatnak. Az időben észrevett jelek, akár életeket is menthetnek. Gáspár Jolán Andrea kijelentette, hogy ezért nagyon fontos a szülők és pedagógusok ilyen jellegű képzése. Elmondta, hogy 2012 szeptemberében pedagógiai továbbképzést fognak indítani az egész ország területén. Az előadás végén a résztvevők számos kérdést tettek fel a grafológus szakoktatónak.

 

Nagy Noémi