Gőzerővel zajlik a munka

Gőzerővel zajlik a munka
Nagykároly - Tavaly nyáron kezdődtek el a nagykárolyi Kalazanczi Szent József Gimnázium épületének felújítási munkálatai. Az első szinttől a tetőig mindent kicserélnek.

A szóbanforgó épület korábban a Mezőgazdasági Iskolacsoport használatában volt. Tőlük kapta vissza a római katolikus egyház és adta át az épület használati jogát a Kalazanczi Szent József Gimnáziumnak. „Nagy munka vette kezdetét.”–mondta el lapunknak Poszet Anikó, az intézmény igazgatónője. „Először a tetőszerkezetet cseréltük ki, teljesen. Új gerendákat rakattunk, kicseréltük a cserepeket, a csatornázatot.”–tette hozzá. A tetőn elvégzett munkálatok költségeinek egy részét a magyarországi Apáczai Közalapítványtól kapott pénzből fizették, melyhez egy nyertes projekt révén jutottak hozzá.

A többi kiadást a Szatmár Megyei Római Katolikus Püspökség segítségével finanszírozták. „A Püspökség részéről nagyon nagy segítséget kaptunk. A magyarországi alapítványtól kapott pénzhez is a Püspökség által készített pályázat segített hozzá minket. Mivel az az összeg nem volt elgéséges, a kifizetésének többi részét a Püspökség állta.”–mondta az igazgatónő.

Korszerű tantermek

Tavaly az emeleti részen dolgoztak a mesterek. Öt tantermet tettek rendbe: vakolás, festés, parkettezés, stb. Kicserélték az épületen található összes ablakot, korszerű, fakeretes nyílászárókra. Az épület teljes villanyszerelését lecserélték, bekötötték az internetet is.

Az épület folyosóját is fűtőtestekkel szerelték fel, hasonlóan a tantermekhez. Pozitívum, hogy az intézmény külön hőközponttal rendelkezik.

A földszinti részen még mindig folynak a munkálatok. Itt az irodákat javítják, de helyet kapnak itt tantermek is. Jövőre az épület külső vakolását tervezik, valamint az iskolaudvar rendbetételét.