Görögök: senkinek nincs bátorsága jósolni

Görögök: senkinek nincs bátorsága jósolni
Egy hónapja élek Görögországban, Lefkada szigetén, ami a Jón szigetvilág 4. legnagyobb szigete. Egy uniós projekt kapcsán érkeztem ide. Önkéntesként dolgozom egy helyi egyesületnél, közben pedig megpróbálok kicsit integrálódni a helyi görög közösségbe is.

Az országot fenyegető válsághelyzet már érkezésemkor nyilvánvaló volt, viszont az utóbbi napokban bekövetkezett eseményekig ez kevésbé volt érezhető a helyiek körében. Lefkasban, a sziget fővárosában viszonylag csendes az élet, a lakosság nagy részét (nagyjából 80%-át) ilyenkor nyáron a turisták teszi ki, akik most, a válság idején is békésen sétálgatnak a kis utcácskákban.
Annak ellenére, hogy itt Lefkada szigetén kevésbé tapintható a nagyobb városokra jellemző feszültség, már az első napokban volt szerencsém egy kisebb, hangosbemondós vélemény nyilvánítással egybekötött utcai megmozdulást végignézni. Az alapjáraton nyugodt, turistákkal teli kisvárosban kicsit szokatlannak hatott a politikai kommunikációnak ez a direkt formája, amely egyből az ókori görög utcai szónokokat juttatta eszembe.
Ezt leszámítva a helyiek látszólag továbbra is békésen iszogatják szieszta idején a jeges kávéjukat a pici kékterítős asztalok mögött, bár a beszélgetések nagy része a válsággal és az Unióval kapcsolatos. Minket, külföldi önkénteseket csak közvetetten érint a dolog, mégis az utóbbi napokban körünkben is mindig izzik a levegő amikor szóba kerül a görög helyzet. A helyi görög barátainknak többnyire határozott véleményük van a dolgokról, viszont senki sem pánikol. Görögországban a stressz ritka, mint a fehér holló.
Az önkéntes projekt részeként egy internetes rádiót is működtetünk, így lehetőségünk volt elbeszélgetni néhány helyi görög szigetlakossal arról, hogyan szavaznak majd a hétvégén, illetve hogyan látják Görögország jövőbeli helyzetét a nagy döntés után.

Hólabda effektus

A nem pártiak – vagyis akik a további pénzügyi támogatás és az ezzel járó megszorítások bevezetése ellen szavaznak majd hétvégén – meg vannak győződve arról, hogy Görögország számára csakis a hólabda effektus – az újabb kölcsönök elfogadásának – megállítása jelenthet reményt. Sokan osztják a véleményt, hogy valójában a görög adósság nem más, mint az érdekeltek által mesterségesen kreált és szándékosan a végsőkig fokozott félelmetes euró nullák sorozata, amelynek egyedüli célja az ország feletti hatalom megtartása.
Az igen pártiak elviekben egyetértenek ugyan a másik oldallal, viszont számukra a rövid távú pénzkimentés sokkal fontosabb. Nyilvánvalóan sokan közülük bankkölcsönnel rendelkeznek, vagy egyszerűen félnek a nemet mondással együtt járó bizonytalan helyzettől.
Talán a legfontosabb kérdés a népszavazással kapcsolatban nem is az, hogy igen, vagy nem a válasz, sokkal inkább az, hogy nagyon sok ember nem érti mire is mond nemet, avagy igent. A népszavazást nagyon sokan ugyanis nem a mások által diktált pénzügyi megszorításokról való döntésként értelmezik, hanem egyenesen arról készülnek dönteni maradjon-e Görögország az eurózóna és az EU tagja avagy sem. A média befolyása is nagy, ami érezhetően napról napra több embert állít át az igen-pártiak oldalára.
Ami biztos, az az, hogy a hétvégéig egy cent sem hagyhatja el az országot, a bankok ugyanis hat napra bezártak, ezzel egyidejűen befagyasztottak minden nemű külföldre történő pénzutalást. A helyiek a bankautomatákból maximálisan napi 60 euró készpénzt vehetnek fel. Ezt megelőzően ugyanis Lefkasban is sorok álltak az automaták előtt, így nehezen lehetett olyan egységet találni, amelyben még volt valamennyi készpénz. A kártyás fizetés továbbra is működik, és természetesen a turisták a megszorítások ellenére továbbra is szívesen fogadott vendégek az országban. Rájuk a megszabott 60 eurós korlát sem vonatkozik, már ha találnak valamennyi pénzt a megkopasztott ATM-ekben.

Tanácstalanság

Nyilván a görög helyzet nem új keletű, és némi kulturális vonzata is van a dolognak. A nyugodt temperamentumhoz szokott görögök számára különösen ijesztő egy egyszerű igennel vagy nemmel dönteni ilyen rövid idő alatt egy olyan kérdésben, amelynek komplexitása szerteágazó és komoly történelmi hátteret is rejt magában. Az általános vélemény azt mutatja, hogy bár vannak, akik határozottan kiállnak a véleményük mellett, a többség egyszerűen tanácstalan. Azt pedig, hogy mi következik a szavazás után végképp senkinek nincs bátorsága megjósolni.

Sipos Emőke