Gondoskodnak az állatkert lakóiról

Gondoskodnak az állatkert lakóiról
Nemcsak az emberek, hanem olykor az állatok számára is nehezen elviselhető a hőség, rájuk is több gondot kell fordítani ilyenkor. Megérdeklődtük, hogyan viselik gondjukat az állatkert lakóinak.

Nagyon szigorú szabály, hogy kánikula idején nem naponta egyszer, hanem kétszer-háromszor, sőt, szükség esetén többször is cserélik a vizet az állatok itatójában, mondta el kérdésünkre Szabó Sándor, a Nagyváradi Állatkert ügyvezetője. A reggeli itatást követően déltájt is frissíteni kell a vizet, akkor is, ha még van víz az itatóban, s este szintén meg kell itatni az állatokat, mielőtt behúzódnának az istállóba.

allatkert

Vízben, árnyékban

Az állatkert minden lakójának lehetősége van hűsölésre, medencében, árnyékos helyen. A majmok jól tűrik a meleget, de nekik is szükségük van árnyékos, levegős helyre, s a medencéjüket is szeretik kihasználni; a törpedisznók mocsaras vízben szeretnek meghentergőzni, s erre lehetőségük is van, emellett persze náluk sem hiányozhat az ivóvíz. A medvék reggel, miután kijönnek az istállóból, szinte mindig azzal kezdik a napot, hogy játszanak egyet a hűs vizű medencében, majd, miután kimerültek, elalszanak az árnyékban, s később ugyanígy folytatják. Az ő medencéjükben halak is vannak, a halászás külön élvezet számukra. A tigriseknek, a farkasoknak szintén van medencéjük, a patás állatoknak (őzeknek, szarvasoknak, zebráknak, antilopoknak) pedig „udvaronként” egy-egy ötven literes, vízcsappal ellátott itató áll rendelkezésükre, melyet egy nap többször feltöltenek vízzel. Erre szükség is van, mondta az ügyvezető, ugyanis egy-egy nagyobb példány akár negyven liter vizet is megiszik naponta. Olykor a fal melletti árkot is feltöltik számukra vízzel, tudtuk meg. A vízimadarak egy szomorúfűz árnyékában, medencében vészelik át a meleget, nekik saját „vízesésük” is van, amely finom permettel hűsíti a levegőt.

kacsak

Mint már beszámoltunk róla, tavaly több ezer tulipánt, nárciszt, jázmint és egyéb virágot ültettek el az állatkert alkalmazottai, nemrég kiszedték a hagymákat, pihentetni, majd ősszel ismét földbe kerülnek, hogy tavasszal virágot hozzanak. Emellett az idén, tavasszal 250 platánfát ültettek el az állatkert egész területén, de különösképp a Pece-part felőli oldalon, reményeik szerint két-három éven belül már megdúsulnak és árnyékot fognak nyújtani. A továbbiakban fűzfákat és hársakat is szeretnének ültetni.

Állatnevelde

Érdekességképp: mint megtudtuk, ha a szükség megkívánja, „állatneveldeként” is működnek, hiszen nemegyszer hoznak be hozzájuk elhagyott kölyökállatokat, vagy házi kedvenceket, „akiket” gazdáik valamilyen oknál fogva már nem tudnak tovább nevelni. Így került hozzájuk egy mosómedve, egy kis görény, nyolc kisróka, „akiket” cumisüvegből etettek, s négy pici őzike is, „akik” kecsketejet kaptak a legelején, szintén cumisüvegből. A négy őzikét egyébként igyekeznek hozzászoktatni az emberekhez, s egyikük, Bambi, különösen szelíd teremtmény. Róla azt is megtudtuk: pár nappal azután, hogy az állatkertbe került, egy elhagyott kiscicát is hozott valaki, s a két állatkölyök szépen összebarátkozott, egymás mellett aludtak, most is remekül elvannak egymással.

ozek

Háziállatok

Házi kedvenceink is nehezen tűrik a nagy meleget, rájuk is vigyáznunk kell, hívják fel a figyelmet az állatorvosok. Fontos, hogy mindig legyen friss ivóvizük, s ha útnak indulunk velük, mindig vigyünk magunkkal itatótálat és folyadékot számukra. Hatékony védelem a túlmelegedés ellen az is, ha mindemellett fejtetőjüket, mancsukat nedves ruhával törölgetjük. Hátukat és hasukat viszont ne vizezzük be, mert megfázhatnak. A macskák különösen érzékenyek az ivóvízre, ezért ne felejtsük el legalább naponta egyszer cserélni, akkor is, ha még van víz a tálkájukban. Kutyánkat, macskánkat soha ne hagyjuk egyedül az autóban, lehúzott ablak mellett sem, vízparton pedig kerüljük a tűző napot és gyakran itassuk kedvenceinket.

Neumann Andrea