Gondolkodók és futballkedvelők Nagyszalontán

Gondolkodók és futballkedvelők Nagyszalontán
Bihar megye – A Hajdúvárosi Esték meghívott vendégei általában a politikai pálya rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket, most más volt a téma, Selymes Tibor labdarúgó edző volt a meghivott vendég.

Az elmúlt héten azonban Török László rendhagyó találkozóra várta a gondolkodókat, az est vendége ugyanis Selymes Tibor volt, 49-szeres válogatott labdarúgó, a Liberty Nagyszalonta focicsapat edzője. Érthető módon a beszélgetés is a sportpályák felé terelődött. Selymes Tibor Kézdivásárhely harmadosztályú csapatában kezdte a labdarúgást, ott fedezték fel tehetségét, s így került előbb Brassóba, majd Bukarestbe a Dinamo csapatába. Hét éven át játszott a román válogatottban. Számos külföldi csapatban kamatoztatta tehetségét, és pályafutásának élményeit foglalta össze dióhéjban a Hajdúvárosi Esték során.

A fociról szólt

Selymes Tibor beszélt az utánpótlás-nevelés, a csapatépítés titkairól, a jelenlévők feltették a futballélet fogas kérdéseit, nevezetesen azt, hogy miért tart a magyar foci ott, ahol nem szívesen látják, és hogyan lehetséges, hogy a román futball a politikai-gazdasági hírekkel vetekedve betölti a közéletet, s a csapatok is szép eredményeket érnek el. Felmerült persze a lefizetett meccsek kérdése, ezzel kapcsolatban Selymes megjegyezte: nem mindegy, hogy valakinek sok pénzt ígérnek, ha nyer, és emiatt hatalmas lelkesedéssel játszik vagy lefizetik, hogy ne nyerje meg a versenyt. Utóbbi büntetendő és teljességgel elítélendő, az ösztönzés azonban nem lehet egyértelműen negatív – még ha a kevésbé megfizetett csapat számára annak tűnik is. A találkozó szigorúan a fociról, a sportról szólt, ugyanakkor számos értékes tanács, megjegyzés hangzott el, mely nem csak a sportélet játékszabályaihoz kapcsolható, hanem az élet minden területén elvárható.

C. Patócs Júlia