Gondolatok a környezetvédelemről

Jelenünk megoldásra váró feladatai közé tartozik környezetünk megóvása és annak biztosítása, hogy megfelelő állapotban átadhassuk a jövő generációinak.

Azt hiszem, e feladat fontosságát elviekben senki sem vitatja, az más kérdés, hogy a probléma gyakorlati megvalósításában már közel sem ennyire egyértelműek az elképzelések. Tavaly decemberben a világ sok országának képviselői Koppenhágában találkoztak ezügyben. Úgy vélem, a várakozásnál is szerényebb eredménnyel zárult a klímacsúcs. A kudarc legkézenfekvőbb oka az, hogy a legtöbb esetben lobbyérdekek vezérelték a legnagyobb világgazdasági csoportokat. Ezek ellenérdekeltek abban, hogy komoly beruházásokkal környezetkímélőbb technológiát vezessenek be olyan energiahordozók felhasználásával, amelyek kevésbé szennyeznék a légkört. Előnyösebb számukra a hagyományos technológia fenntartása.

A helyzet megítélésében komoly ellentétek vannak a különböző fejlettségű országok között. A kevésbé tehetős országok szerény lehetőségeik miatt nem képesek áttérni az alternatív energiaforrások felhasználására és a fejlett tehnológia alkalmazására. Érdekes módon annak ellenére, hogy szemünk láttára történnek bizonyos klímaváltozások Földünkön, a tudóscsoportok mégsem hoznak egyértelmű határozatot és vonnak le olyan következtetéseket, amelyek minden kétséget kizárva megerősítenék a globális éghajlatváltozás tényét. Gyakran hangzanak el olyan vélemények, hogy régen is voltak ilyen változások (lásd a jégkorszakokat vagy a felmelegedési időszakokat). Ezek mind igazak, de a múltban ezek az átalakulások több százezer, esetleg több millió év alatt mentek végbe, míg jelenünkben túlságosan is rövid idő alatt történnek. Elég, ha a közelmúltban történt egyik különös esetre hivatkozunk, amikor is alig 72 óra leforgása alatt –10 C-fokról +10 C-fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Tény az is, hogy egyre gyakoribbak a szélsőségek világszerte az időjárásban.

Távlatok, lehetőségek

Nagy érdeklődéssel vettem tudomást az alternatív energiaforrás felhasználásának egy lehetőségéről, amely jelentősen hozzá fog tudni járulni a káros kibocsátások mennyiségének a csökkentéséhez. Angol szakértők hidrogénnel működtethető járművek kifejlesztésén dolgoznak. A feladat nem könnyű, tudvalevő, hogy a hidrogén, mint üzemanyag nagyon robbanékony és az előállítása is sokba kerül. Elégetése azonban nem jár környezetre káros anyagkibocsátással. Azt szeretnék elérni, hogy a 2012-es londoni olimpia megrendezésekor több száz hidrogénnel működő taxi közlekedjen a metropolisban. Túl az ilyen járművek kifejlesztésén és működésük biztonságossá tételén, ki kell majd építeni az üzemanyagtöltő állomások hálózatát is.

Mágori István, Nagyszalonta