Gondok az egészségügyben

Gondok az egészségügyben
Elképzelhető, hogy ismét tiltakozó memgozdulásokat kezdeményez az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő országos Sanitas szakszervezet. Az okokról érdeklődtünk.

 

 

Úgy tűnik, hogy az egészségügyminisztérium csak azokkal az egészségügyi intézményekkel írná alá mindenképp a kollektív munkaszerződést, melyek a minisztériumnak vannak alárendelve – tájékoztatta portálunlkat Ioan Giurgiu, a Sanitas szakszervezet Bihar megyei vezetője. A Sanitas országos vezetősége tárgyalni szeretne ez ügyben dr. Ritli László egészségügyminiszterrel, vagy Cristian Irimia egészségügyi államtitkárral. Amennyiben nem születik egyezség, egy referendumot szerveznek, hogy lássák, tagjaik közül hányan támogatnának egy országos tiltakozó megmozdulást.

Amint Ioan Giurgiu lapunk kérdésére kifejtette, a kollektív munkaszerződés olyan jogokat is tartalmaz, melyek nem szerepelnek a munkatörvénykönyvben, s amelyek nagyrészét a Sanitas vívta ki: például plusz szabadságnapokat a nehéz munkakörülmények miatt, melyek száma elérheti az évi harminc napot is.

 

Kivételek

 

Jelenleg megyénkben az egyedüli minisztériumnak alárendelt egészségügyi intézmény a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság, a kórházak túlnyomó többsége a helyi tanácsokhoz tartozik. Giurgiu szerint nem lenne helyes helyi, illetve megyei tanácsokra bízni a személyzet számának a meghatározását az egészségügyi intézményekben, s az egészségügyi tevékenység értékelése sem az önkormányzatok hatásköre, akkor sem, ha közigazgatásilag a kórház hozzájuk tartozik. Mint hozzátette, Bihar megyében – nagyrészt a Sanitas közbenjárásának köszönhetően – a szaktárca végül aláírta a kollektív munkaszerződést a kórházakkal, jelenleg csak a margittai, a szalontai és a belényesi kórház jelent kivételt.

 

Követelések

 

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a Sanitas egyebek mellett a szabad posztok elfoglalhatóvá tételét, illetve a fizetések emelését követeli olymódon, hogy érjék el a 2010 júniusában kapottak mértékét. Egy másik követelésük arra vonatkozik, hogy módosuljon a tavalyi 45. sz. kormányrendelet, mely előírja az állami intézményekben a személyzeti költségeknek a 30%-os csökkentését. Marius Sepi, a Sanitas országos alelnöke szerint amennyiben ez utóbbi nem változik, a kórházak nem fogják tudni kifizetni alkalmazottaikat, s ezáltal elveszthetik orvosaikat és asszisztenseiket.

 

Neumann Andrea