Gondok a parkolóhelyek kiosztása miatt

Gondok a parkolóhelyek kiosztása miatt
Február 1-jén a várad-réti és a dél-rogériuszi RMDSZ-alapszervezetek lakossági fórumot tartottak. A legtöbben a parkolóhelyek hiánya, és azok elosztása miatt emelték fel szavukat.

 

 

A találkozó meghívottja Huszár István váradi önkormányzati képviselő volt, illetve Ionuţ Şimon, az Ingatlanügyi Igazgatóság parkolási osztályának vezetője , valamint Mariana Tiurbe, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal lakótársulásokat ellenőrző osztályának részéről. A legtöbbet tárgyalt probléma a parkoló helyek elosztása volt. Sokan azért panaszkodtak, mert a Corneliu Coposu utcán található nyolc-tízemeletes tömbházak lakótársulásai (körülbelül 400 lakásról van szó) még mindig nem kaptak parkolóhelyet, míg ugyancsak ezen a környéken levő négyemeleteseknek már kiosztották. Şimon kifejtette: az odaítélést és a kiosztást nem tudják mindenhol ugyanabban az időben elvégezni. Lesz olyan is, hogy egy-egy lakótársulás majd csak 2013-ban kapja meg a parkolóhelyet, amit délután 16 órától reggel 8 óráig foglalhat el. Napközben ezeken a parkolóhelyekre bárki beállhat. Az érintett lakótársulás képviselői azért is panaszkodtak, mert úgy vélik fizikailag nem lesz hely, hogy minden lakásnak jusson egy parkolóhely. Míg a hely problémája meg nem oldódik, addig mindenki oda parkol, ahova tud. A találkozón több javaslat érkezett arra, hogyan kellene megoldani a helyhiányt. Ezeket a javaslatokat feljegyezték és továbbítani fogják a parkolási osztálynak. Ezek között olyan ajánlat is volt, hogy a tömbház melletti zöld övezet egy részét számolják fel és alakítsanak ki parkolókat. Huszár István hozzátette, többször is pályázatot írtak ki föld alatti és/vagy feletti parkolók építésére, de a gazdasági válság miatt egy cég sem fektetett be.

 

Parkolás a járdán

 

Felvetődött a járdán parkolás problémája is. Şimon kifejtette: elméletben tilos parkolni a járdán, kivéve, ha az nem kialakított parkolóhely, vagy ha minimum egy méter marad a járókelőknek. Viszont annak ellenére, hogy tilos parkolni a járdán, büntetés nem létezik a kihágásra. Nagyváradon ennek ellenére kerékbilincset tesznek fel a tilosban parkolókra, és ha akadályozzák a járókelők forgalmát, akkor el is szállítják azokat. A parkolási osztály vezetője elmondta: még a cölöpök sem akadályozzák az autósokat, hiszen mint az Ecaterina Teodoroiu utcán is történt, kiszedik azokat.

A továbbiakban a lakótársulások problémáit tárgyalták meg. Többek között panasz érkezett arra is, hogy a lakótársulások közösen fizetett számlái közé a lift fogyasztása is beletartozik. Elhangzott: aki egyedül van és kevesebbet használja a liftet vagy egyáltalán nem, az ne fizessen annyit, mint azok, akik rendszeresen használják.

 

Füstfelhő

Panasz érkezett a Nagyváradi Hőerőműből (CET) gomolygó füstfelhőre is. Huszár István elmondta, panaszt lehet tenni, a büntetést meg is kapja a CET, de a számlát úgy is a lakosság fizeti meg. A meleg víz és a fűtési rendszer problémájára, azt ajánlották, hogy a lakótársulások fontolják meg az országos programot, amely segítségével felújíthatják a tömbházak fűtési rendszerét. A lakótársulások önrésze 20 százalék lesz, a többi 80 százalékot az országos és a helyi költségvetésből állják majd.

 

Nagy Noémi