Gondban lehet a csendőrség

Gondban lehet a csendőrség
Agresszív istenfélőktől védi a végrehajtókat a csendőrség. Ennek a tevékenységnek az intenzívebbé tételét tartják egyik prioritásuknak idén. A többiről is szóltak szerdai sajtótájékoztatójukon.

 

Egyre több az erőszakos incidens a templomok körül Bihar megyében is. A legtöbbször a különféle (például restitúcióval kapcsolatos) bírósági döntések gyakorlatba ültetésekor szabadulnak el a hívek indulatai. Ráadásul maguk a végrehajtók sincsenek mindig tisztában azzal, mit tehetnek meg, és mit nem, ami még tovább élezi a konfliktusokat. Mindezek miatt a Bihar megyei csendőrség az új évben az ilyen helyszínek biztosítását immár prioritásként kezeli. Erről is beszélt szerdai tájékoztatóján Petru Lung ezredes, a Bihar megyei csendőrség helyettes vezetője, valamint Bogdan Ioan százados.

Durva hívek

A szóban forgó hatóság feladata, hogy a bírósági végrehajtó személyét védje, amikor az illető azért érkezik egy-egy településre, hogy érvényt szerezzen egy-egy ítéletnek, hogy gyakorlatba ültessen bizonyos rendelkezéseket. Ilyenkor aztán a legtöbb esetben az ítélettel elégedetlen hívek tüntetése fogadja a végrehajtót. Ilyen atrocitások történtek már az utóbbi időszakban Papmezővalány (Vălani), Venter (Vintere), Magyarkéc, Barátka és Szárszeg településeken. A hatóság arra számít, hogy idén is sok hasonló jellegű agresszió történhet.

Bogdan Ioan hangsúlyozta ugyanakkor: „Nem csak az agresszív hívekkel van a gond. Sok esetben a végrehajtó azt hiszi, hogy azért adunk mellé csendőröket, hogy segítsük a munkájában, rátörjünk erre vagy arra a személyre, behatoljunk egy-egy templomba, vagy ilyesmi. Pedig mi csak magát a személyt védjük, hogy be ne törjék a fejét, a többi nem a mi dolgunk”.

Egy idei másik projektjük a kihelyezett csendőrposztok működtetése. Rövidesen ilyen nyílik Pádison. Ott az önkormányzat kérte ezt, a turisták védelmében is, de amiatt is, mert egyre nagyobb méreteket ölt az orvvadászat és az illegális fakitermelés. Működik már kihelyezett poszt/járőrszolgálat más turisztikai zónákban, Félixen, Vértopon és Biharfüreden.

Egyébként összegezték a szerdai tájékoztatón a megyei csendőrség tavalyi évét. Az állomány létszámával elégedettek, legnagyobb gondjuknak viszont azt tekintik, hogy kevés a gépjárművük – a szükségesnek csak mintegy 25 százaléka áll rendelkezésre, ráadásul a csapatszállításra alkalmas nagyobb autóikat már rég le kellett volna selejtezni.

Petru Lung ezredes jelezte: most épp elég csendőr van a megyében, kollégája viszont hozzátette, hogy ha a politikai-gazdasági helyzet romlik, és esetleg egyre több tüntetés lesz, akkor már nem lesznek elegen a rend fenntartásához. Így fogalmazott: „nem tudom, így lesz-e, azaz újabb elégedetlenségi hullám indulhat-e az országban az új kormány miatt, de ha igen, és ha nagyobb demonstrációk jönnek, akkor már ezek biztosításához kevesen leszünk”.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,