Gondatlanságból megölte a fiát

Bihar megye – Ócskavasat gyűjtöttek egy kőbányánál. A fiú egyensúlyát vesztve lezuhant egy bunker tetejéről, és azonnal szörnyethalt. Nem tartották be a munkavédelmi szabályokat.

Egy zilahi ócskavas begyűjtéssel foglalkozó cég, a Crio Cost kft. ügyvezetője, a 47 éves Chi. C. ellen a munkavédelmi szabályok gondatlanságból történő be nem tartása, s ezáltal gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával emelt vádat a napokban a belényesi ügyészség. Pedig a férfi a sorstól már megkapta a lehető legnagyobb büntetést, amit ember kaphat, hisz az áldozat a 25 éves fia volt.

A vádirat szerint apa és gyermeke fémhulladékot gyűjtöttek Biharban tavaly november 29-én, egy kerpenyédi kőbányánál, amikor egy kb. 80 kilós darabra bukkantak. A férfi megkérte a fiát, segítsen neki ledobni, s amikor a gyűjtő bunker szélén átnyomták a vasdarabot, a fiatalember is a mélybe zuhant, hozzávetőleg 20 méternyi magassságból. Azonnal szörnyethalt. A bonctani jelentés szerint koponyatörést, agyroncsolódást, súlyos vérzést, és egyéb súlyos zúzódásokat szenvedett. A vérében 0,40 ezrelékes alkoholszintet is kimutattak, ez megmagyarázza, miért vesztette el az egyensúlyát. A területi munkaügyi igazgatóság is vizsgálta az esetet, hisz munkabalesetnek minősítették, amihez a magasságban végzett munka esetén kötelező védőfelszerelés viselésének elmulasztása is hozzájárult.

Zámbó Sipos Mónika