Gondatlanság miatt gyulladt ki a nagykárolyi dohánygyár

Gondatlanság miatt gyulladt ki a nagykárolyi dohánygyár
Nagykároly – A tűzoltóság hivatalos közleményben közölte a kedd délutáni nagykárolyi tűzeset okát, melynek következtében leégett az egykori dohánygyár raktárépülete.

A városközpontban is látni lehetett a kedd délutáni tűz következtében felcsapó lángokat, valamint a hatalmas füstöt. Az égő dohánygyári raktárépülethez 16.03 órakor riasztották a tűzoltókat, akik a bejelentést követő három perccel később már a helyszínen voltak, áll a tűzoltóság közleményében. A Szamos készenléti egységének munkáját nagyban hátráltatta, hogy nem tudtak bejutni az épületbe, így csak a külső oltás állt módjukban.

A tűzoltósági munka nehézkességével kapcsolatos kérdésre Aurel Ulici, a tűzoltóság sajtószóvívője azt válaszolta, hogy semmilyen nehézséggel nem küszködtek, a feladatukat a gyakorlathoz hűen végezték el a keddi esetben is. Problémát csak a tűzoltókocsik tartályainak újratöltése jelentett, mivel a nagykárolyi csapokban a víz nyomása nem volt olyan mérvű, amilyenre nekik szükségük lett volna. Mint mondta, a tűzoltókocsik megfelelő működéséhez 5–6 atmoszféra nyomásra lenne szükség, ezzel szemben a nagykárolyi vezetékben csak alig 1–2 atmoszférás víznyomás van. Amennyiben erőltetik a fokozottabb töltést, nagy kárt okozhattak volna a nagykárolyi elavult vízvezetékekben, tette hozzá Ulici.

A nagykárolyi dohánygyár épülete több mint száz éves, gerendái teljesen szárazak voltak, így nem csoda, hogy a lángok rohamosan terjedtek az épület felső szintjéről egyre alább. A tűzoltók nem mertek behatolni az épületbe, attól tartva, hogy az egység tagjai megsérülhetnek, mivel bármikor leszakadhatott a tetőszerkezet. A dohánygyár jelenlegi tulajdonosa egy craiova-i cég, a Galaxy Agri Production Kft. A cég képviselője szerdán leutazott Nagykárolyba, hogy feltérképezze mi is maradt az épületből.

Kovács Jenő polgármester kérdésekre válaszolva elmondta, találkozott a cég képviselőjével. Beszélgetésük során ismételten arra kérte az illetőt, hogy alkalmazzanak valakit, aki vigyáz az ingatlanra. Kovács hozzátette, ez nem történhetett volna meg, ha van egy biztonsági őr a környéken. A polgármester a tűzoltóság szóvívője által elmondott, víznyomással kapcsolatos információkra nem volt hajlandó reagálni, annyit mondott, ez az Apaserv Rt. problémája.

A dohánygyárban fellobbant tüzet, kedd este 20.30 órakor sikerült kioltaniuk a tűzoltóknak. A keletkezett kár 30 000 lejre tehető. A hivatalos jelentés szerint a tüzet gyerekek okozták, akiknek azonosítása céljából tovább nyomoz a rendőrség.