Gólyabál, amelyen a közönség volt a főszereplő

Gólyabál, amelyen a közönség volt a főszereplő
Nagyvárad – Fergeteges, és fergetegesen zajos gólyabál helyszíne volt péntek este a nagyváradi Ady Endre Liceum díszterme.

A fiatalság, sőt egynémely szülő is kitett magáért a péntek esti Adys gólyabálon, ahol a hangulat már nem is lehetett volna felfokozottabb. A gólyapárok színpadra lépésének pillanatától kezdve gyakorlatilag folyamatos volt a hangzavar a teremben, bár a párok bemutatkozását és a bemutatkozó videokat azért lehetett hallani. A párok osztálytársai az életből ellesett szurkoló (hogy azt ne írjam, szekér-) táborokba szerveződtek, plakátokat készítettek és lendítettek magasba, amikor kedvenceik szerepeltek éppen, de tülkök megszólaltatásával, rigmusok skandálásával is kifejezésre juttatták azt, hogy nagyon szeretnék, ha az ő képviselőik nyernének. Ez a győzelmi vágy vadhajtásokat is hozott: a gólyabál eseményeire és kevésbé a szurkolás zajaira odafigyelni akaró ember  többször is inkább egy Fradi –Újpest focimeccsen, vagy még inkább egy politikai korteshadjáraton érezhette magát, és nemcsak észveszejtő hangoskodás miatt, hanem a nem feltétlenül fair-play szurkolás okán is. Ugyanis a párok szurkolótáborai úgy fújolták a rivális gólyapárokat, mintha a színpadon nem mókázni, kacagni, szórakozni vágyó fiatalok, hanem Ceausescu vagy ifjabb George Bush állt volna.

A D-sek nyertek

Szerencsére a falrepesztő hangorkánban azért maradt valami a gólyabálok bájából és felszabadult (nem csak fékeveszett) vidámságából is, a próbák szokás szerint mulattatóak voltak, például a fejjel káposzta gurigázás, a cipőgyűjtés, vagy a táncpróba változó stílusú zenékre. Mindez sok kellemes percet szerzett a jelenlévő semleges nézőknek is. A gólyabál programja is igen gazdag volt, hiszen fellépett a Margaréta, a Mistique és a Sunshine mazsorettcsoport, a Cellar Keepers és az Intensity tánccsoportok, Alexandru Lungu csapata pedig rövid küzdősport bemutatót tartott. Mindezzel az esemény színvonalát emelték az ügyes szervezők, bár azért a legkisebb fellépőket, a Sunshine mazsorettcsoportot én nem legutoljára hagytam volna. A gólyabált a D-sek, vagyis Nagy Antónia és Oláh Gergő nyertéknyerték, de mindegyik pár ügyes volt, és kitett magáért, ezért mindannyian csak tapsot és gratulációkat érdemelnek. A gólyabál után kezdődött a buli.

Pap István