Gigantikus krátert fedeztek fel egy kiirtott erdő helyén

Gigantikus krátert fedeztek fel egy kiirtott erdő helyén
Egyelőre nem tudják, mitől alakult ki hatalmas kráter Közép-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén egy olyan részen, ahol kiirtották az erdőt.

A 36-46 kilométer átmérőjű mélyedést műholdas felvételeken fedezték fel – közölte a BBC szerdán. A műholdas felvételeket tanulmányozó olasz kutatók látták meg először a krátert, amelyről aztán egy texasi csillagászati konferencián számoltak be. Az Earth Impact Database honlapja szerint 25 hasonló nagyságú kráter van a Földön.

Giovanni Monegato, a padovai egyetem kutatója azt mondta, hogy az elmúlt évtizedben történt fakitermelés következtében tűnt elő a gigantikus mélyedés, amit a krátert körülölelő folyó, az Unia még hangsúlyosabbá tesz. A kráternek nincs jól meghatározható külső gerince, ez a víz eróziójának tulajdonítható.

Egyelőre nem tudják, mi alakította ki a hatalmas krátert. Giovanni Monegato és társai rövidesen a helyszínre utaznak, hogy földtani vizsgálatokkal derítsék ki a jelenség eredetét, ami akár hatalmas meteor-becsapódás is lehet. Ha ez beigazolódik, akkor át kell tekinteni a nagy kihalási időszakokat a Föld történetében, mert ekkora krátert csak egy gigantikus kozmikus tárgy idézhetett elő, és annak az egész bolygó élővilágára katasztrofális hatása lehetett.