Gesztenyeaukció Anne Frank emlékére

Gesztenyeaukció Anne Frank emlékére
Internetes árverésre bocsátott egy amszterdami férfi egy gesztenyét arról a fáról, amelyet egykor a nácik elől bujkáló Anne Frank nézegetett Hollandia második világháborús megszállása idején.

A 150 éves fát tavaly óta az a veszély fenyegeti, hogy ki kell vágni, mivel már olyan rossz állapotban van, hogy a 27 tonnásra becsült törzs bármikor kidőlhet. Bár a helyi környezetvédők szerint korántsem ilyen súlyos a helyzet, a város illetékesei mégis úgy döntöttek, hogy dűlőre kell vinni az elhíresült gesztenyefa ügyét. Charles Kuijpers, aki a fallal körülvett kert mellett lakik, akkor határozta el, hogy a fa egyik termését elárverezi, amikor a hírekből értesült, hogy a matuzsálem sorsa hamarosan beteljesedik. A „Neveld fel egy gesztenyéből a saját Anne Frank-fádat” elnevezésű licitálás kedden már több mint 10 ezer dollárnál tartott. „A gesztenyefánk teljesen virágba borult. Tele van levéllel és még szebb, mint tavaly” – jegyezte fel a zsidó származású kislány kortörténeti jelentőségű naplójában.

Két év a rejtekhelyen

Anne Frank szüleivel együtt két évet töltött egy amszterdami ház rejtekhelyén. 1944 augusztusában elárulták őket, és a megszállók az egész családot elhurcolták. Anne nővérével, Margottal a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg 1945 márciusában.