Gergely Balázs a Néppárt kolozsvári polgármesterjelöltje

Gergely Balázs a Néppárt kolozsvári polgármesterjelöltje
Gergely Balázs lesz az Erdélyi Magyar Néppárt polgármesterjelöltje a helyhatósági választásokon. A 35 éves régész-történész indulását a Farkas utcai Szent György-szobor előtt április 13-án, pénteken jelentette be a helyi sajtónak. Az eseményen a Néppárt 17 fős helyi tanácsosi jelöltlistáját is nyilvánosságra hozták.

Gergely Balázs a készülő választási programjáról elmondta: azt „nem a politikusok, hanem a szétosztott véleménykártyák alapján a közösség, a kolozsvári magyar polgárok írják.” Az elmúlt öt nap során visszaérkezett 1300 kártya alapján már most körvonalazódik: a kolozsváriak munkahelyeket és biztos megélhetést, egy élhető, zöld Kolozsvárt, illetve gyermekbarát várost akarnak. „Bár a régi politikában nem az emberek véleménye határozta meg a politikusok cselekvését, a mindenkit fájdalmasan érintő döntéseknél nagyon ritkán vagy egyáltalán nem kérték ki a véleményünket, az új politikának megfelelően a néppárti jelöltek a helyiek akaratát tartják szem előtt” – fogalmazott Gergely Balázs.

A polgármester-jelölt kijelentette: Erdélynek és Kolozsvárnak „új egységre” van szüksége. „Az új egység részesei az erdélyi magyarok, az egyházak, illetve a civil szervezetek, és a maguk helyén a politikai pártok. Ezt szervezeti és közösségi sokszínűség alkotja, nem pártegység, nem a kizárólagosság egysége” – mondta a politikus. Az új egység a 22 év alatt lemorzsolódott magyar szavazótábort is visszavárja. A Néppárt mérései szerint Erdély-szerte már most 60-70 ezer választópolgárt hoztak vissza a közös döntés terepére, Kolozsváron ez a szám mintegy 3000-3500 főre tehető. Gergely úgy fogalmazott, senkit nem akarnak legyőzni, nem a régi pártok jelentenek szálkát a szemükben. „Számunkra az emberek mindennapi problémái jelentik a gondot. A régi politika nem az emberekre figyelt, számára a hatalom megszerzése és megőrzése volt a legfontosabb. A régi politikában bár voltak sikeres politikusok, de nem lehettek mögöttük sikeres emberek. Az új politikában sikeres politikusok csak elégedett, sikeres polgárokkal együtt képzelhetőek el” – tette hozzá.

Gergely Balázs közölte: a kolozsvári szervezet 17 önkormányzati jelöltet nevezett a listájára, ezek sorrendben:

1. Gergely Balázs – régész-történész

2. Szenkovits Dezső – filozófia tanár, civilszervezeti aktivista

3. Sánta Levente – közgazdász, kulturális menedzser

4. Zsigmond Ilka – angol tanár

5. Miklós György – tanár, zenész

6. Szántai János – író, költő, filmkritikus

7. Ilyés Szilárd – filozófia tanár

8. Sándor Eszter – kommunikációs szakember

9. Lakatos Róbert – filmrendező, egyetemi oktató

10. Madarász Lóránd – operaénekes, színész

11. Pápai Zoltán – vállalkozó

12. Vadas László – színházrendező

13. Bitay Levente – mérnök

14. Mátis Jenő – közgazdász, politológus

15. Soós Sándor – villamosmérnök

16. Szász Péter – tanár, vállalkozó

17. Vekov Károly – történész, egyetemi oktató

„A kolozsvári listát elsősorban nem politikusok alkotják. Szakemberek és értelmiségiek fogtak össze, mert az új politikának és a kolozsváriaknak rájuk van szüksége, a politikus-jelölteket meghagyjuk a hatalmi játszmákban gondolkozó régi politikának” – zárta mondandóját Gergely Balázs.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye