George Maior szerint “nem volt elegáns” Szijjártó Péter magyar külügyminiszter gesztusa

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter
Nem volt elegáns gesztus Szijjártó Péter magyar külügyminiszter részéről, hogy megtiltotta a magyar diplomatáknak a román nemzeti ünnep alkalmából tartott eseményeken való részvételt – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Románia amerikai egyesült államokbeli nagykövete, George Maior.

“Nem volt elegáns gesztus a részükről. Azt hiszem, nem ártana, ha időnként eszünkbe jutna, hogy a XXI. században vagyunk, nem a XIX.-ben, hogy szövetségesek, partnerek vagyunk az Európai Unión belül” – hangsúlyozta Maior.

A hvg.hu beszámolója szerint Szijjártó Péter külügyminiszter arra utasította Magyarország külföldi képviseleteinek diplomatáit, hogy ne vegyenek részt a román nagykövetségek által szervezett december 1-jei ünnepségeken.

“Mivel a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején, ezért a külgazdasági és külügyminiszter minden diplomatának és minden minisztériumi alkalmazottnak megtiltotta a román nemzeti ünnepségeken való részvételt” – idézte a magyar sajtó a külügyi tárca vezetőjének szóvivőjét.

A román külügy “nehezen érthetőnek” minősítette a gesztust, “annál is inkább, mivel egy ország nemzeti értékei és jelképei iránti tisztelet kétségbevonhatatlanul részét képezi annak az értékhalmaznak, amelyre az Európai Unió és a transzatlanti közösség alapul. Románia továbbra is elkötelezett ezen értékek tisztelete mellett’ – áll a román külügy közleményében.

AGERPRES/(RO – szerkesztő: Ana Maria LUCA; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro