Geoana leváltásával próbálkoznak a román kormánypártok

Mircea Geoanának, a román szenátus elnökének leváltásáról tárgyalnak kedden Bukarestben a parlament felsőházának házbizottságában, és ha a kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) nem sikerül e testületben megszavaztatnia a szociáldemokrata politikus eltávolítását, akkor a következő napon a teljes ülés napirendjére akarja tűzni a kérdést.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – a PD-L kormánykoalíciós partnereként – maga is támogatja a szenátus jelenlegi elnökének elmozdítását. Geoana decemberben alulmaradt az államfőválasztásokon Traian Basescuval, a  PD-L jelöltjével szemben. E kudarc miatt meg kellett válnia a Szociáldemokrata Párt  (PSD) elnöki tisztségétől, miután a PSD néhány héttel ezelőtt új vezért választott Victor Ponta személyében. A demokrata-liberálisok most a szenátus elnöki posztját akarják elhódítani a szociáldemokratáktól. A PD-L ehhez jogalapot próbált keresni, például azt, hogy Geoana nem volt hajlandó szavazásra bocsátani a független szenátorok bizottsági tagságának megőrzésére vonatkozó indítványt. A pártjukat elhagyó szenátorokról van szó, akik átültek a kormányt támogató függetlenek csoportjába, és meg akarják tartani helyüket a szakbizottságokban. Ez azért érdeke a PD-Lnek is, mert az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok padsorait elhagyó honatyák a függetlenek csoportjában a kormánykoalíció parlamenti többségét gyarapítják. Az RMDSZ már jelezte: kész a leváltás mellett szavazni.

A Jurnalul National című napilap tudni véli, hogy a tisztségre a demokrata-liberális Radu Berceanu vagy Anca Boagiu az esélyes. A lap szerint az sem kizárt, hogy a PD-L a posztot Cristian Diaconescu volt külügyminiszternek ajánlaná fel, aki nemrég a szociáldemokratákat hagyta ott a kormánykoalíciót erősítő függetlenek javára. Egyelőre a leváltás alkotmányossági feltételeiben sincs teljes egyetértés, márpedig ezt a belpolitikai harcot csak ezen a téren lehet megvívni. A PD-L joggal számít arra, hogy a házbizottságban nem sikerül keresztülvinnie akaratát, hiszen ott az ellenzék – szociáldemokraták és liberálisok – többséget alkotnak. Ezért szerdán a szenátus teljes ülésén megpróbálja elérni a kérdés napirendre tűzését. Erre azonban a testület elnöke – maga az érintett – aligha lesz hajlandó. A Gandul című napilap megszólaltatta Mircea Andrei demokrata-liberális szenátort, aki szerint a PD-L mindenáron keresztülviszi tervét. “Ha Geoana nem fogja napirendre tűzni javaslatunkat, hívjuk a háznagyot, és kivezetettjük a teremből” – mondta. A szociáldemokraták most az RMDSZ-t is bírálják amiatt, hogy könnyen “átállt” a PD-L oldalára, holott a tavaly év végi államfőválasztáson Geoanát támogatta a liberálisokkal együtt Basescuval szemben. Crin Antonescu liberális pártelnök úgy fogalmazott: az RMDSZ  a kormányzás “foglyaként” a PD-L cinkosává vált.