Génmódosított szóját találtak Biharban

Génmódosított szóját találtak Biharban
Bihar megye – Közel 300 hektár génmódosított szójaültetvényt találtak a Környezetvédelmi Felügyelőség alkalmazottai szerdán a Bihar megyei Feketebátor községben.

A felügyelők a megyei mezőgazdasági igazgatóság jelzései alapján szálltak ki a helyszínre, s megállapították, hogy génmódosított növényekről van szó. „Mi egy rutinellenőrzés során fedeztük fel az ültetvényt. A 600 hektár szójaültetvényből 290 hektár génmódosított volt” – közölte a Mediafax hírügynökséggel Octavian Avrămuţ, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Mint mondta, a génmódosítás tényét egy speciális, az Egyesült Államokból hozott teszt is bizonyította. „Ez olyan ültetvény, amit nem lehet elfogadni, tudományos érvek vannak, miszerint ez károsíthatja az emberi szervezetet” – tette hozzá.

Az analízis után az igazgatóság értesítette a Környezetvédelmi Felügyelőséget, s ennek képviselői több próbát is begyűjtöttek. Az eredmények alátámasztották a génmódosítás tényét, amit azért hajtottak végre, hogy a növényt ellenállóvá tegyék egy bizonyos gyomirtóra. „A tulajdonos is beismerte, hogy génmódosított magok voltak, bár tavasszal aláírt egy jegyzőkönyvet, melyben elismerte, hogy ez nem szabad” – mondta Gheorghe Raţiu, a Környzetvédelmi Felügyelőség munkatársa. A felügyelő szerint az ültetvényt megsemmisítik és beleszántják a földbe, a tulajdonost pedig megbüntetik.