Genderkvótát akar bevezettetni

Genderkvótát akar bevezettetni
Csütörtökön az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót Biró Rozália szenátor. Két fő témát fejtett ki: június 1-je legyen hivatalos munkaszüneti nap és vezessék be a genderkvótát a szavazásnál.


Két olyan törvénykezdeményezésről beszélt legutóbbi váradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor, melyeknek társindítványozója volt. Az egyik a munkatörvénykönyv vonatkozó cikkelyének abban az értelemben történő megváltoztatása, hogy június 1-je, vagyis a Nemzetközi Gyermeknap legyen hivatalos munkaszüneti nap Romániában. Ezt több tényező indokolná, például egy felmérés alapján a világon a megkérdezett szülők 80 százaléka több időt szeretne tölteni a gyermekével, 40 százalékuk szerint könnyebben tudnak összehozni egy munkamegbeszélést, mint egy családi kupaktanácsot, holott öt gyermekből négy a legértékesebbnek a szüleivel töltött időt tartja. Ehhez még hozzájön, hogy a hazánk az élvonalba tartozik, ami a ledolgozott heti munkaórák számát illeti. A kormány pozitívan értékelte a javaslatot, a jövő héten a szakbizottság véleményezésére kerül sor, majd következik a többi fázis, és remélhetően jövőre már hatályban lesz a törvény.

Nők

Egy másik témára áttérve Biró Rozália arról számolt be, hogy átment a szenátuson az a törvénykezdeményezés, miszerint úgy módosuljon a választási törvény, hogy a parlamenti választásokkor a szenátus és a képviselőház listáinak összességét tekintve minkét nem aránya kötelező módon elérje legalább a 30 százalékot. Bár ez a férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozna, természetesen utóbbiakat érinti kedvezően, hiszen jelenleg a nők aránya a romániai törvényhozásban csupán 11,5 százalékos, annak dacára, hogy a lakosság 52 százaléka nőnemű, és a felsőoktatásban tanulók 55 százaléka nő. Követendő példák lennének, hiszen a világ 88 országában ilyen genderkvóta bevezetésére kötelezték törvényi úton a politikai tömörüléseket. A kezdeményezésről a képviselőházban is szavazni kell, és amennyiben átmegy, a 2020-as választáskor alkalmaznák először.

A politikus asszony azt is bejelentette: a szenátus döntő fórumként elfogadta: úgy változzanak a tanügyi törvény vonatkozó cikkelyének bekezdései, hogy a kisebbségek esetében akkor is lehessen az előírt létszám alatti vagy ezt meghaladó osztályokat, illetve óvodai nagycsoportokat indítani, ha az ezzel járó kiadások meghaladják az egy főre eső előírt költséget, vagy a pedagógus posztok maximális számát.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,