Gazdira várva

Gazdira várva
Országszerte, miután egy gyermeket a kóbor kutyák szétmarcangoltak, a közvélemény figyelme az utcákon gazdátlanul kóborló kutyák felé irányult. Most is a megnyilvánulás paletta rendkívül széles és árnyalt.

Az egyik civilszervezet vezetője, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) rektor-helyettese, Andrei Mihalca a sajtótájékoztatót felvezető beszédében elmondta, a kóbor kutyákat sajnos, hiába sterilizálják, mert a sterilizálás nem változtatja meg a kutya alaptermészetét.

A kutya az emberiség egyik legrégibb háziállata. A kutyák rendkívül hasznosak.

Az Ember- állat Interakciót tanulmányozó Intézet (Institutul de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal) munkatársai sajtótájékoztatót tartottak, melyen részt vett Alina Rusu pszichológus, előadótanár (BBTE), aki az állatok viselkedése kérdésének a szakértője, Ciprian Ober állatorvos, valamint a tordai állatkert igazgatója és állatorvosa, Máté Csaba, és Vlad Vancia biológus.

A kutya probléma nagyon komplex jelenség. Az eseménysor Bukarestből indult ki, egyedi esetként, amely elindított egy csomó vélemény-nyilvánítást, ami felhangokat is kapott. Mindenki a maga szempontját tartja a legfontosabbnak.

Ez volt az a tényező, amely hatott, hogy reálisabban fogalmazzák meg mondanivalójukat. Nem kéri az elfogadásukat, de mint vélemény, esetleg lehet elgondolkodtató. Vegyék egy tanácsnak a civil szervezetek, a városháza, de az ország vezetői is- mondta Andrei Mihalca.

Romániában ez a téma helyhez kötött, mindig attól függ, hogy a lakóhelynek milyen tradíciója van a kutya tartással kapcsolatban. Az a kutya, mely éjjel eltekereg otthonról, reggelre haza mehet gazdájához.

A fő probléma sokkal összetettebb. Olyan, melyet a nem szakemberek nem is vesznek észre. Ezt bizonyította az elmúlt napok eseményei is. Az elaltatás vagy a sterilizálás ne függjön a pénztől. Vannak statisztikai adatok, amelyek bizonyos formában befolyásolhatják, a helyezet alakulását.

Az állami hozzájárulás komoly összegeket jelent.

Alina Rusu elmondta mindazon variációkat, melyeket a szervezet javasolna. Nagyon fontos az emberek tájékoztatása, a magatartásuk megváltoztatása az állatokkal kapcsolatban. A gazdátlan kutyáknak statisztikai adatok szerint valamikor voltak gazdái. Majd a szervezetük (ICIOA) tevékenységének hasznosságát népszerűsítette, beígérvén az állatorvosok élénkebb tevékenységét is ezen a területen. Olyan könyvek kiadását szeretnék, amelyek okíthatnák az embereket az állatokkal kapcsolatos viszonyulásukra vonatkozólag. Hogyan is kell velük bánni? Gazda és kutya viszony. A gyermek is megérthetné, mit is jelent a sterilizálás. Mit jelent a kutya elkergetése, elűzése a háztól. Kire hárul a felelősség? A kutyatartásra fel kell készülni.

A befogott kutyák elhelyezése mennyire szakszerű?

A világnak meg kell tudnia, egy olyan kutya, mely az utcára került, nem érezheti jól magát. Rengeteg kutya hull el betegség következtében. Ütik el az autók. A kutyák is elhalnak. A sterilizálások a legelfogadhatóbb megoldások egyike. De nem tud egyedül hatni a helyzet megoldására. A gazdával rendelkező kutyák helyzete sokkal jobb. A gondokat a gazdi megoldja. Falun egyetlen kutya sincs sterilizálva. Romániában egyetlen kutyának sincs, csípje. Azt sem tudjuk, hány kutyánk van, milyen betegségeket kaphatunk meg a kutyáktól.

Máté Csaba elmondta, az intézményük nagyon sokat, foglalkozik a neveléssel és oktatással. Azt kutatják, hogyan népszerűsítsék a kutyatartás előnyeit. A körülményeket kell megváltoztatni. A tordai módszert Budapestről importálta. Évek folyamán sok külföldi is meglátogatta a tordai állatkertet. Egy civilizált országban kutyamenhely is működhetne. Nincsenek civil szervezeteink, és nincsenek kutyamenhelyeink. Közösen kellene, megtaláljuk a megoldást, amely hosszútávra is érvényes lehetne.

Vlad Vancia a kutyák sterilizálásával foglalkozik. Szerinte a meleg évszakok beállta előtt, kellene megejteni ezt, a beavatkozást. A szukákat kellene inkább sterilizálni.

A sajtótájékoztatón nem esett szó arról, hogy milyen fajta kutyáról van szó: munkatársként, vagy mint őrző- védőkutyák, vadászkutyák, szánhúzó kutyák, vakvezető kutyák, terápiás állatként, házi kedvencként. Mennyire hasznosak! Sőt egyes helyeken, mivel húsa ehető, elsősorban Kelet-Ázsiában, vagy éhínség idején, táplálékforrásként szolgálhatják az embereket.

A kutya hűség- témája sok irodalmi alkotást is ihletett. Az egyik legértékesebb, a világirodalom egyik legnagyobb regélője Anton Pavlovics Csehov: A kutyás hölgy-című elbeszélése méltó emléket állíthat mindazoknak, akik kedvelik a négylábúakat.

Elgondolkodtató lehetne az, hogy azok, akik az ország politikai és gazdasági vezetői nem figyeltek fel, nem látták meg, még akkor is, ha autóval közlekednek, azt a sok kóborló kutyát, mely a fővárosban él. Hogy nem jutott valakinek eszében, ezt a jelenséget kezelni kellene. Miért kell egy tragédiának bekövetkeznie azért, hogy egy „Ionuţ ügy” keletkezzen.

Csomafáy Ferenc