Gázdetektorokat szereltetnének fel

Gázdetektorokat szereltetnének fel
Január elsejétől azok a személyek, akik valamilyen gázfűtéses kályhát vagy központi fűtést szereltetnek be a lakásukba, kötelesek e mellé egy gázdetektort is felszereltetni az esetleges balesetek és robbanások elkerülése végett.

Akinek nincs pénze egy ilyen 150 lejtől 600 lejig terjedő értékű detektor beszerzésére, az megvárhatja az év közepét, ugyanis az országos energetikai hatóság akkor fogja kérelmezni a szakminisztériumtól a lehetőséget, hogy csak az szereltesse be, aki akarja.

Ha csak opcionális is lesz, a szakemberek mégis jónak látják egy ilyen alkalmatosság beszerzését már csak amiatt is, mert a berendezés érzékelni tudja a metángáz és a szénmonoxid jelenlétét is a terem légterében, és fény- vagy hangjelzésekkel tud figyelmeztetni, illetve automatikusan elzárja a fűtőberendezés táplálását. Legajánlatosabb a plafontól 30 cm-re tenni, gázpalackok esetében a padlótól 30 cm-re felszereltetni legtöbb 4 méterre a berendezéstől. Így biztonságosabb lesz a központi fűtések és a gázkályhák működtetése, mert az ezek által kibocsátott szénmonoxid színtelen és szagtalan, így emberi szaglás nem érzékelheti.

(Nyugati Jelen)