Gazdára vár a külügyi tárca

Gazdára vár a külügyi tárca
Bejelentette lemondását a múlt hét végén Adrian Cioroianu román külügyminiszter, mert egy lengyelországi börtönben éhségsztrájkját követően meghalt egy ott fogva tartott román férfi.

Cioroianu péntek esti nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a férfi haláláért nem tekinti magát felelősnek. Szerinte a krakkói román konzul kezelte hanyagul az esetet, és emiatt nem kapott megfelelő tájékoztatást a férfi állapotáról. A román külügyminiszter rámutatott: azért nyújtja be becsületből lemondását, mert függetlenül attól, hogy az illető ártatlan vagy vétkes volt, az emberi élet a legfontosabb. A 33 éves Daniel Crulic lopás vádjával tavaly novemberben került egy krakkói börtönbe. Januárban halt meg, miután két hónapig éhségsztrájkot folytatott bebörtönzése ellen tiltakozva. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök szerdán a krakkói konzul visszahívását és a varsói román nagykövet „magyarázat érdekében” való hazarendelését kérte. Bukaresti megfigyelők szerint Cioroianu lemondása hosszabb ideje várható volt. Bő egyéves mandátuma alatt ugyanis számos bírálat érte a román sajtó és politikai ellenfelei részéről. Legutóbb azért kritizálták, hogy az április eleji NATO-csúcs ideje alatt – amikor Románia számos magas rangú vendéget fogadott – túlságosan háttérbe vonult. A leghevesebb nemzetközi és romániai támadások azonban tavaly novemberben érték, amikor kijelentette, hogy a külföldön bűncselekményeket elkövető román állampolgárokat az egyiptomi sivatagba kellene zsuppolni és kényszermunkára fogni. Tariceanu kormányfő elfogadta Cioroianu lemondását. A román kabinet vezetőjének új személyt kell jelölnie a külügyi tárca élére.

Én, te, ő?

Mikor újságírók arról kérdezték, hogy ki lenne a legmegfelelőbb személy a megüresedett külügyminiszteri posztra, Teodor Melescanu, jelenleg védelmi miniszter poénkodva azt mondta, hogy az átmeneti időszakban ő lenne a legalkalmasabb ember, de sajnos „én sem végezhetek el mindent” fogalmazott, majd komolyan hozzátette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) központi politikai irodája ma dönt a kérdésben. Diplomáciai körök tudni vélik, hogy Dana Raduta Matache külügyminisztériumi államtitkár veszi át a tárca operatív irányítását az új miniszter kinevezéséig, míg az interimátus idején maga Calin Popescu Tariceanu fogja irányítani a diplomáciát is, sőt, e források szerint a miniszterelnöknek szándékában áll ténylegesen is átvenni a külügyminisztériumot. Ugyanakkor liberális körökben az is felmerült, hogy Victor Micula államtitkárt kellene kinevezni külügyminiszternek, aki a NATO-csúcs sikeres megszervezésével szerzett érdemeket magának.