Gazdagok és szegények: nagyok a különbségek

Romániában májusban 1248 lei (342 euró) volt az átlagbér, ami 23,3 százalékkal magasabb, mint a múlt év azonos hónapjában, a legmagasabb bérek megközelítik az ezer eurót, a legalacsonyabbak viszont a 200 eurót sem érik el, miközben a kormány nem hajlandó emelni a garantált minimálbért.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) legfrissebb adatai szerint a reálbér országos átlagban májusban elérte a nettó 1 248 lejt. Román valutában számítva ez az érték valóban 23,3 százalékkal haladja meg a tavaly májusban regisztráltat, de euróban kifejezve – tekintettel a lej leértékelésére – a növekedés csupán 7,5 százalék. A bruttó átlagkereset májusban 1 704 lejre (467 euróra) ugrott, vagyis 322 lejjel haladta meg a tavalyi év azonos hónapjában mért szintet, a két időpontban érvényben volt átváltási arányt figyelembe véve azonban a növekedés csak 39 euró. Az INS kimutatásai szerint az említett hónapban a banki alkalmazottak vihették haza a legvastagabb borítékot, átlagban 3 636 lejt (996 eurót). Csaknem ennyit kaptak nettó bérként a légi közlekedésben dolgozók, mégpedig 3 395 lejt (930 eurót).  A legalacsonyabb béreket a fafeldolgozó és a textiliparban adták, az előbbiben nettó 697 lejt (191 eurót), az utóbbiban 705 lejt ((193 eurót). Áprilishoz viszonyítva ugyanakkor 2,7 százalékos csökkenés volt tapasztalható, de csak amiatt, hogy áprilisban sok cégnél adtak húsvéti pluszpénzt az alkalmazottaknak. Egy hónappal ezelőtt Eugen Dijmarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) alelnöke meghúzta a vészharangot, jelezve, hogy a bérek gyors ütemű emelkedése veszélyezteti a román gazdaság versenyképességét. Az inflációs ráta továbbra sem ad okot az elégedettségre. Bár az éves szintre vetített árdrágulás mértéke az áprilisi 8,62 százalékról 8,46 százalékra csökkent májusban, a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az továbbra is meghaladja a nemzeti bank által megjelölt célértéket. A megoldás kulcsát az illetékesek részben a béremelkedés nyomán tapasztalható fogyasztási és hitelfelvételi láz csökkentésében látják.

Nem beszélhetünk azonban fogyasztási “lázról” az alacsony keresetűek esetében. A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az élelemre és egyéb önfenntartási eszközökre fordított, a jövedelemhez mérten magas kiadások nagy mértékben csökkentik a romániai lakosság általános pénzfelhalmozó képességét. A lakosság szintjén az összkiadások mértéke elérte az összbevételek több mint kilencven százalékát, vagyis tíz százaléknál kevesebbet tudtak félretenni.

Varujan Vosganian gazdasági miniszter eközben  elutasította a szakszervezetek követelését a garantált minimálbér 500 lejről (140 euróról) 540 lejre (150 euróra) való emelésére, szerinte ugyanis ezt a munka termelékenységének jelenlegi szintje nem teszi lehetővé. Figyelmeztetett arra is, hogy meg kell várni, miként alakul az infláció, akárcsak a bruttó nemzeti össztermék szintje.