Gazdag, változatos programok Szalacson

Akt.:
Az Érsport és Püspökladány kézilabda csapatai az új pályán
Az Érsport és Püspökladány kézilabda csapatai az új pályán
Jubileumi, 20. falunapot tartottak az elmúlt hét végén Szalacson, mely igen változatos, gazdag programmal várta látogatóit. A péntek délutáni, illetve a szombat és vasárnap délelőtti / déli eseményeket tudósítónk összegzi.

Jubiláló fesztivál volt a vasárnap este véget ért, ugyanis a huszadik falunapot tartottuk Szalacson. Mi, szalacsiak, büszkék vagyunk arra, hogy az érmihályfalvi Nyíló Akác Napok után elsők voltunk Bihar megyében, ahol falunapot mertek és tudtak szervezni, sikeresen. Eleinte még belépőjegyeket is kellett eladni, hogy a szervezők ne fizessenek rá a rendezvényekre, de lassanként kialakultak olyan lehetőségek, pályázati és egyéb források, hogy a megrendezésének már anyagi akadályai nem voltak. A szervezők minden évben megpróbálták (-ják) úgy összeállítani a fesztivál programját, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő, számára legjobbnak tartott programot, ingyen. Ez a három nap a falu lakói számára mindig az önfeledt szórakozás, vagy akár a magunkba-nézés, önmagunkkal való számvetés programja is lehet. Az idei, huszadik falunap is igen változatos, gazdag programmal várta látogatóit.

Pincenap

Pénteken délután már öt óra körül gyülekeztek a magyaros viseletbe öltözött fiatalok, hogy a feldíszített szekerekkel bejárják a falut hívogatni az esti pincenapi, nagyburgai koncertre, illetve az elkövetkező napok műsoraira. Az indulókkal együtt tartott Horváth Béla polgármester is, és az Örökzöld asszonykórus vezetője, Szabó Irma három társával, hogy a fiatalok énekét, nótáit „támogassa” az úton. A meghívás sikeres volt, hiszen a nagyburgai színpadhoz késő estére már több százan érkeztek, kinyíltak a pinceajtók, megteltek a boroskancsók és a poharak, az emberi szívek örömmel, barátsággal. A szalacsi Kiss Ferenc vezette Start együttes kiválóan húzta a talpalávalót. Időközben az iskola színpadán elkészültek a hangosító berendezés összerakásával, így a pinceszínpad utáni periódusban a közönség élvezhette a hajnalig tartó diszkózenét. Közben megérkezett Bíró Rozália szenátorasszony, aki megdicsérte rövid beszédében a szalacsiakat a jól szervezett falunapokért, megállapítva, hogy helyesen tették, hogy a mostani polgármesterre bízták ismét a község vezetését,

Foci és kézilabda

Szombaton reggel kilenc óra körül már a központi parkban sürgölődtek a lecsófőző verseny csapatai. Mindenki saját recept szerint, saját nyersanyaggal dolgozott, úgyhogy egy-kettőre égett a tűz az üstök alatt és rotyogni kezdett a lecsónak való. Mire a focipályán végeztek a csapatok a mérkőzésekkel, a lecsó is elkészült. A zsűrizés alapján a következő eredmény született: 1. Tarpai Károly csapata, 2. Nagyvárad többtagú csapata, 3. a Helyi Tanács csapata. Közben a sportpályán, a füves focipályán megkezdődött a 14 benevezett focicsapat küzdelme. Mindenki győzni akart a nagy melegben, jelentette be a lebonyolítást irányító Lukács Barna és Sajó Sándor. A sorrend: 1. Adony, 2. Ottomány, 3. a Gózsonyi SC néven feliratkozott szalacsi csapat. A legtechnikásabb játékos Kurucz Roland (Kiskereki) lett, legjobb kapus Szodorai Csaba (Adony), gólkirály Bánya Attila (Ottomány). Különdíjban részesült az egyetlen női focista, Máriás Nikoletta, aki Gálospetri színeiben játszott, de egy debreceni csapat játékosa (lapunkban már bemutattuk az ifjú hölgyet – szerk.megj.). Szinte a legnagyobb forróságban elkezdődött a majd tízgólos szalacsi győzelemmel végződött Érsport-Püspökladány barátságos férfi kézilabda mérkőzés, mintegy az új, gumírozott kézilabdapálya felavatásaként. Bokor Szilárd edző véleménye szerint a mieink (meg a pálya is) jobbak is lehettek volna. A pálya minősége ellen emelt kifogás még orvosolható, hiszen még garancia alatt van, bár egyesek szerint nehéz lesz kijavítani az itt-ott felváló, egyébként kitűnően tapadó, balesetmentességet garantáló gumiszőnyeget. A sportolás befejeztével a szomjas és fáradt játékosokat a kultúrotthonban várta a finom étel-ital a megterített asztalon.

Új tisztelendő

Mi, felnőttek már kissé fáradtak voltunk a harmadik napon, de a gyerekek pontosak voltak: reggel 10 óra előtt néhány perccel a Szabó Ágnes tanító néninél előre feliratkozott gyerekek rendre jelentkeztek, hogy megkapják az iskolaudvaron lévő aszfaltos kézilabdapályán számukra előre kijelölt helyeket és a rajzeszközöket, no meg a legfontosabbat, a verseny témáját: minél szebb vázát rakjanak teli virágokkal. Sikerült háromnegyed óra alatt befejezni a műveket, majd következett a szigorú zsűrizés, a nehéz döntés: 1. Sós Alexandra, 2. Nagy Csilla, 3. Pál Anasztázia. Különdíjban részesültek: Beke Beatrice, Füzesi Beatrix. Mire a díjkiosztás véget ért, kinyitott a Lovász Juliánna tanárnő néprajzi gyűjteményét és a különböző 19.-20. századi tárgyi emlékeket, nyomtatványokat, fotókat tartalmazó kiállítást magába fogadó régi óvoda, mely a református egyház tulajdona. Általában falunapkor szokott megtelni látogatókkal, ez az idén is így történt. Újdonságként megjelent több első és második világháborús fényképet tartalmazó tabló is a falon, no meg csángó mintájú asztalterítő, abrosz az eddig már ismertek mellett. Tanárnő minden tárgynak szívesen és színesen magyarázta el a történetét, az asszonyok szájtátva hallgatták. Déli tizenkét órakor megkezdődött a Havas Boldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus plébániatemplom búcsúja, sok papi vendéggel és hazatért szalacsi elszármazottal. Főcelebráns a szintén szalacsi származású dr. Rencsik István volt, ugyanakkor a körzeti esperes bemutatta a Pitó Lajos leköszönt plébános helyét átvevő, Tenkéről idehelyezett Sheck László új szalacsi plébánost is. (Részletekre külön cikkben később visszatérünk!) Délután a református templomban következett istentisztelet.

Bokor István

Címkék: ,