Gazdafórum volt Diószegen

Gazdafórum volt Diószegen
Szombaton a bihardiószegi kultúrházban tartotta harmadik konferenciáját az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE), melyen mintegy 25 fő vett részt. Tervezik, hogy november helyett ezt ezután decemberben tartsák meg.

Ahogyan egész hét végén, úgy szombat reggel is köd nehezítette a közlekedést az Érmelléken is, talán ez is befolyásolta, hogy az Érmelléki Gazdák Egyesületének harmadik konferenciáján mintegy 25 személy vett részt, akik, míg várakoztak a kezdésre, máris közös dolgaikról, szántásról-vetésről, a termények áráról beszélgettek. A regisztrációs lap szerint érkeztek érdeklődők a helyiek mellé Érsemjénből, Érmihályfalváról, Paptamásiból, Székelyhídról, Biharfélegyházáról, Érköbölkútról, Csokalyról, Tenkéről, Nagyváradról és Szatmár megyéből is. A kis létszámra utalva mondta Csomortányi István, az ÉGE ügyvezető elnöke, hogy a meghívók száma alapján nem kell volna elférjenek a teremben, ám a létszám tanulsága, hogy a következő konferenciákat decemberben vagy januárban kell tartsák, amikor a gazdáknak még kevesebb az elfoglaltságuk.

Tevékenységi beszámoló

A továbbiakban Ványi Attila, az ÉGE elnöke mondott köszöntőt, méltatva a helyi gazdálkodás hagyományait, és kifejtve: akiket a termőföld szeretetére neveltek, akik annak megmunkálásában élik életüket, nem könnyű váltani, még akkor sem, ha az ágazat sok gonddal küzd is. Az elnök után újra az ügyvezető elnöké volt a szó, aki az ÉGE tevékenységi beszámolóját tartotta meg, kezdve a 2013-as alakulástól, melyet azzal indokolt, hogy szerintük nem volt, aki napi szinten foglalkozzon a gazdák érdekvédelmével. Folyamatban van a gazdakataszter készítése, az e közben szerzett tapasztalatokról is beszélt, például, hogy ma már nem lehet széles gazdarétegről beszélni, a területek java részét vállalkozások művelik. Az ügyvezető szerint szükség lenne falugazdákra és mindkét fél javára válna, ha Magyarország határ menti mezőgazdasági beruházásokban (például feldogozókban) gondolkodna, hiszen az itteni gazdák átvinnék a határon eladható terményeiket.

Előadások

Ez után következtek az előadások: dr. Pepó Péter és dr. Sárvári Mihály, a Debreceni Egyetem Növénytudományi Intézetének professzorai a klímaváltozásnak a növénytermesztése gyakorolt hatásairól, Stefan Marius, a Bihar Megyei Agrárkamara elnöke a 2014-2020-as időszak pályázati lehetőségeiről, Hancsók Szabolcs, a Földművelésügyi Minisztérium referense a Kárpát-medencei magyar gazdák együttműködési lehetőségeiről tartott előadást.

Rencz Csaba