Gazdafórum és termékvásár Székelyhídon

Gazdafórum és termékvásár Székelyhídon
Már beszámoltunk arról, hogy szombaton városnap keretében nagyszabású érmelléki és Bihar megyei gazdanap lesz Székelyhídon. Több tucat vállalkozó, mezőgazdasági szakember jelentkezett.


Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke, aki ötletgazdája a rendezvénynek honlapunk kérdésére elmondta, hogy a rendezvény előkészítése régóta zajlik. „Fontos volt számunkra, hogy olyan szakemberek legyenek jelen a találkozón, akik a törvénykezési és pályázatírási információkon túl nagyon komoly szakmai tapasztalatból fakadó, kifejezetten mezőgazdászoknak szóló információkat tudjanak átadni. Az gondolom, sikerült megnyerni ezeket az embereket a rendezvényre, és jelenlétében nyugodtan mondhatjuk, ez egy nagyon komoly térségi mezőgazdasági rendezvény, hisz itt lesznek a mezőgazdasági hivatal, a kifizetési ügynökség, valamint a mezőgazdasági pályázatokért felelős igazgatóság vezetői, és ugyanakkor az RMDSZ részéről Tánczos Barna egykori mezőgazdasági államtitkár, aki a törvényhozásban szakpolitikusként ezért a területért felel. Úgy gondolom, hogy a gazdáknak most lehetőségük nyílik feltenni a kérdéseiket és segítséget kérni a konkrét problémáikra.”

A programból kiderül, hogy a rendezvény társszervezője a Magyar Nemzeti Kereskedőház, melynek közreműködésével magyarországi cégek termékkiállítására és szakmai bemutatójára is sor kerül. Sárközi Zoltán, a regionális iroda vezetőjének tájékoztatásából kiderül, hogy a szakmai előadások egy részét is olyan vállalkozók részéről hallgathatják meg a gazdák, akik sikeresek és akik termékeikkel és szakmai tudásukkal hozzájárulhatnak az érmelléki és Bihar megyei gazdák megerősödéséhez, vállalkozásaik fejlesztéséhez. A kiállításhoz egyébként nemcsak anyaországi, hanem Bihar megyei magyar gazdák is hozzájárulnak és egyben termékvásárként az általuk elkészített portékák megvásárolhatók.

Sok jó ötlet

Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének megyei elnöke és a rendezvény társszervezője, elmondta: örül annak, hogy a visszajelzések alapján szinte minden, magyar által lakott községből jelen lesznek gazdák a rendezvényen. Mint jelezte, fontos az, hogy kiálljunk egymás mellett és amikor lehetőség adódik, a szakhatóságokkal párbeszédet folytassunk. Elmondta, ily módon sikerült például elérni, hogy a Bihar megyei magyar gazdák képviseletében az RMGE és az RMDSZ úgy tudja módosítani a mezőgazdasági termékek irányárát, mely alapján az adókat kivetették, hogy az a gazdák számára előnyös legyen. Erről egyébként korábbi lapszámunkban mi is beszámoltunk.

Szabó Ödön ezt azzal egészítette ki: a találkozók azért is jók, mert ilyen rendezvényen sok jó ötlet is terítékre kerül, melyekkel javítani lehet a gazdák helyzetén, vagy sajátos problémáikra megoldást lehet találni. „A héten a képviselőházban például elfogadtunk egy olyan törvényt, amit az RMDSZ nyújtott be, és ami egy hasonló találkozón vetődött fel – és remélhetőleg nemsokára a Hivatalos Közlönyben is megjelenik –, amely például egyszerűsíti az őstermelők regisztrálását és mentesítik őket az éves bürokratikus papírtologatástól. A gazdák törzskönyve ezentúl öt évig lesz érvényes, és így sokkal gyorsabban lehet majd érvényesíteni azokat az illetékes állami hivatalokon belül.”

Egy helyen lesz tehát a hétvégén Székelyhídon a gazdanapon a mezőgazdász, a területért felelős állami intézményrendszer, a magyarországi partnerek, illetve a törvénykezésben eljárni képes érdekképviselet. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Ciucur Losonczi Antonius