Gaudeamus könyvvásár kezdődik

Gaudeamus könyvvásár kezdődik
Az utóbbi húsz év alatt több mint nyolcvan alkalommal szervezték meg országszerte a Gaudeamus könyvvásárt, Nagyváradon viszont most lesz először. A szervezők kedden sajtótájékoztatót tartottak.

Ovidiu Mureşan alpolgármester szólt az egybegyűltekhez, majd Ioan Moldovan, a Familia folyóirat főszerkesztője, a rendezvény tiszteletbeli elnöke mondta el: többek között a tanfelügyelőségtől is pozitív visszajelzéseket kaptak, az intézmény támogatja azt, hogy a diákok szervezetten is eljöjjenek a vásárra.

Vladimir Epstein, a Gaudeamus könyvvásárok igazgatója arról szólt: reméli, lesz folytatása a Nagyváradon premierként zajló eseménynek. Itt egy kicsit el is tértek a szokásos forgatókönyvtől: a rendezvény partnere rendszerint a Románia Rádió (Radio România), de itt a rádiónak nincs területi stúdiója, viszont sikerült megnyerniük a nagyváradi önkormányzat támogatását. Bár mostanáig több mint nyolcvanszor szervezték meg a vásárt, minden alkalommal izgalom tölti el egy új rendezvény előtt, jelentette ki, majd azt is hozzátette: a váradi, méreteit tekintve, már túl is lépte azt amit közepesnek szoktak nevezni.

Interaktív

A szerdától vasárnapig tartó rendezvény színhelye a December 1 park, ahol egy fedett helyet hoznak létre a kiállítók és a látogatók számára. A kiállítás területe 300 négyzetméter, ötven kiadó vesz részt. A rendezvény interaktív: a jelenlévők szavazhatnak a „legáhítottabb” könyvre, az erre a célra készített kérdőív ezenkívül közvélemény kutatási célt is szolgál, de egyben tombola is. Különféle programok zajlanak – többek között a váradi Rockfilharmónia is koncertezik majd a bejáratnál pénteken 17 órától. A hangverseny, mellyel Európa Napját is ünneplik, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, valamint a Rockfilharmónia szervezésében zajlik.

Gyűjtés

Egyéb programok is lesznek: csütörtökön a bukaresti Közgazdaságtani Intézet képviselői tartanak előadást, szombaton pedig a Románia Rádió meghívottja három olyan diák, aki nagyon jó eredményeket ért el nemzetközi tantárgyversenyeken: Dudás Norbert, az Ady Endre líceum tanulója, valamint Schefler Gergő és Boros Zoltán, akik a szatmári Hám János római katolikus teológiai líceum diákjai. Könyvadományozási akció is zajlik majd, az ennek nyomán összegyűlt kötetekkel a robogányi, a drágánfalvi és a pusztahollódi könyvtárakat fogják támogatni (a robogányi könyvtár egyébként egy tűzvészben ment tönkre).

Vasárnap pedig díjkiosztás lesz – többek között azt a három kiadót díjazzák, amelyeknek a könyveit a közönség a legáhítottabbaknak ítélte, de az újságírókat, a tanintézeteket és a legszebbnek ítélt olvasó hölgyet is. Egyúttal a tombolahúzáson különféle nyereményeket sorsolnak ki – többek között mobiltelefonokat, éttermi meghívókat.

Program

A hivatalos megnyitó szerdán 12 órától lesz, de már tíz órától látogatható a vásár. Naponta 10 és 20 óra között, vasárnap pedig 15 óráig látogatható a vásár. A részvétel ingyenes, s amint Vladimir Epstein elmondta, jelentős kedvezményekre számíthatnak a látogatók. Kérdésünkre, hogy miért vannak gyengén képviselve a magyar kiadók, az igazgató elmondta: a részvétel mindenki számára nyitott volt, reméli, hogy ebből az alkalomból sikerül elnyerniük a magyar kiadók bizalmát is.

Neumann Andrea