Gasztronómia: nagyvonalúak a sörisszák

Gasztronómia: nagyvonalúak a sörisszák

Az első randin a magyar férfiak 86 százalékának teljesen természetes, hogy fizetik hölgypartnerük sörét. De nemcsak ekkor lovagiasak, 96 százalékuk állandó partnerének is fizeti az aranyló italt – derül ki a söripar egyik vezető szereplőjének kutatásából. Udvariasság és nagyvonalúság szempontjából a magyarok nem csupán partnerük irányában bizonyultak gálánsnak. A magyarok 70 százaléka a közös sörözés alkalmával fizet egy kört barátainak is. A legtöbbjük négy embert hív meg általában, de akadnak akik tíznél több italt is hajlandóak megvásárolni egy körben. Az európaiak vendégszeretetét jól tükrözi, hogy 44 százalékuk akkor is szívesen meghív bárkit egy pohár sörre, ha nem biztos benne, hogy az illető viszonozni fogja a gesztust. Ha a söröző felek a költségek megosztásában állapodnak meg, akkor viszont az európaiak 60 százaléka inkább a tényleges fogyasztását fizeti, mint, hogy a számlát egyenlő részekre osztva egyenlítse ki.

Más vonzatok

A felmérésből kiderül, hogy Európa minden országában más-más időpontban fogyasztják a sört. Az átlagos kezdési időpont 18 óra 8 percre esik, aki viszont korábban szeretne hozzálátni a sörözéshez, annak érdemes ellátogatnia Dániába – az ott lakók 16 óra 41-kor gurítják le első sörüket. Magyarországon ennél jóval később, de az átlagnál még így is korábban, 17 óra 55-kor koccintják össze első korsóikat a sörbarátok. Legkésőbb a hollandok kezdik, ők ugyanis csak este hét után ülnek le a korsó mellé. Ellenben a legtöbb időt ők töltik el a folyékony kenyér társaságában, összesen 3 óra 51 percet. Európa szerte a péntek és a szombat a két legfelkapottabb nap a sörözés szempontjából, de a legtöbb nemzet a hét minden napján élvezi a sörözés örömteli pillanatait. A megkérdezettek 95 százaléka szerint az aranyló nedű társasági ital. A vérbeli sörivók legszívesebben barátaikkal, kisebb társaságban ülnek le egy habzó ital mellé. Érdekes, hogy míg a magyarok, a hollandok, a belgák, a németek és az angolok az esküvőkön fogyasztanak előszeretettel sört, addig a csehek és a dánok a temetéseken teszik ugyanezt. Európa népei közül a spanyolok, a dánok és a svédek azok, akik az üzleti megbeszéléseken, és az első randin is szívesen választják az aranyló italt.

A doboz, az üveg és a korsó versenyéből egyértelműen a korsó került ki győztesen. Az európaiak 74 százaléka, a magyarok 71 százaléka részesíti előnyben a gyöngyöző szénsav és az olvadó fehér habkorona által nyújtott kulináris élményt. A legrendszeresebb sörivók a spanyolok, ők átlagosan 163-szor söröznek egy évben, magasan a 126 alkalmas európai átlag fölött. Európán belül a többségnek (33 százalék) heti két-három alkalommal csúszik le egy hideg sör a torkán, 31 százalék pedig hetente egyszer fogyaszt egy korsóval. Nagy sörrajongók még a csehek, a lengyelek és a németek. A felmérés szerint a magyaroknak is több mint fele előnyben részesíti a sört a többi alkoholos itallal szemben. Az átfogó sörfelmérést Európa 15 országában, köztük Magyarországon készítették. A kutatás során mintegy nyolcezer embert kérdeztek meg, akik legalább kétheti rendszerességgel fogyasztanak sört. Az eredményekből azt a következtetést vonta le a Dreher Sörgyárak Zrt. anyavállalata, a SABMiller, hogy “Európa sörbarát”.