Gáncsok és támogatás Iohannisnak

Gáncsok és támogatás Iohannisnak
Mindent bevet Ponta és a PSD, hogy megállítsa a most vasárnapi döntő szavazás előtt Iohannist. Támogatóiknak ígérgetnek Pontáék, és Iohannis szavazóit akadályozni próbálják.

Döglött tyúkokat és néhány élőt is bedobtak tegnap ismeretlen tettesek azon pártszövetség bukaresti székházának udvarára, amely Klaus Iohannist támogatja az államfői versenyben. A PNL és a PDL alkotta pártszövetség, vagyis az ACL udvarába bedobott állatok kapcsán Klaus Iohannis államfőjelölt bejelentette: méltatlan, hogy Ponta és a PSD már ott tart, hogy ilyen kritikán aluli eszközöket is bevet. „Ezzel Ponta rekordot döntött, az ő pártjának is csak a ’90-es években volt ennyire mocskos kampánya. Ha valaki nem tudná, ez a gesztus halálos fenyegetést jelképez, és a nácik használták annak idején, jelezve, hogy akinek az udvarába döglött szárnyast dobtak, azt az embert magát is likvidálták később” – mondta Iohannis. Hozzátette, hogy értesítették a rendőrséget és a tisztiorvosi szolgálatot, utóbbiak el is vitték a szárnyasokat. Iohannis azt üzente: „Remélem, hogy Ponta esetleg rájön, hogy kár aláaknáznia az egész Romániát, csak azért, hogy ő lehessen az elnök”…

Kiiktatják őket

Időközben Ponta és a PSD újabb választási ígéretekkel is igyekszik szavazatokat nyerni, miközben egyre több olyan szavazói réteget próbál kiiktatni, amely nem őt támogatja. Ezúttal váratlanul béremeléseket és megint egy új oktatási törvényt ígért, és néhány nappal a választás előtt gyorsan alá is iratott nyolc miniszterével egy paktumot erről, a szakszervezetekkel.
Nem hajlandó viszont a Ponta vezette PSD-kormány rendezni a több százezer külföldön szavazó román állampolgár helyzetét. Ezen emberek többsége Iohannisra voksolna, ezért Pontáék tartják azt a döntésüket, hogy nem nyitnak a nagy külföldi városokban lévő román külképviseleteken több szavazókört – tehát most vasárnap is akadályozni fogják számos választó voksának leadását. Iohannis ezért külön üzenetben fordult a határon túli román állampolgárokhoz, arra kérve őket, hogy vasárnap már kora reggel próbáljanak meg elmenni szavazni.
Ami az itthoniakat illeti, ezúttal az egyetemisták voksait is megpróbálja kiiktatni Ponta. Már az első fordulóban gondok voltak a hallgatók szavazásával, ugyanis több egyetemi központban akadályozták őket. Most épp erre hivatkozva a kormány úgy döntött: november 14–17. között szabadnapot ad az egyetemistáknak, „hogy hazamenve nyugodtan szavazhassanak”. Sokan azonban – például az egyetemi központ Temesvár polgármestere, Nicolae Robu – felhívják a figyelmet: ez valójában Pontáék újabb húzása, ugyanis a legtöbb egyetemista változástpárti, Iohannisra szavazna, de ha hazaküldik őket pár napra, akkor egy részük elmulaszt majd voksolni, örülve a szabadidőnek.

Szeghalmi Örs