Gálospetriben is elkergették a telet

Gálospetriben is elkergették a telet
Gálospetri faluban először elevenedett meg a hungarikumnak számító mohácsi busójárás mintájára történő télűzés. Az általános iskola tanulói hagyományt szeretnének teremteni ezzel a szokással.

A farsangi időszak legvégén az I.-IV. osztályos diákok jellegzetes, saját kezűleg készített maszkokkal és különböző csörgő tárgyakkal vonultak ki a falu utcáira, nagy hangkeltés közepette űzték a telet. Az alkalom során egy “kiszebábot” is készítettek, melyet – miután körbe vittek az egész falun – az V.-VIII. osztályos iskola udvarán jelen volt diákok társaságában elégettek, hogy ezzel is eltemessék a telet és elűzzék a hideget. Az égetés közben a tanítónénik vezetésével télűző és tavaszt köszöntő dalocskákat énekeltek a lelkes diákok.

Álarcok és jelmezek

Délután a program jelmezbállal folytatódott az I. osztály és Halász Edina tanítónéni szervezésében. A gyerekek álarcokat és jelmezeket öltöttek magukra, melyeknek a megjutalmazása sem maradt el. A nap végén a farsangi fánk elfogyasztásával zárták le a karneváli hangulatot.

Bödő Leonetta