Gabriel Oprea: gyanúsítottként idéztek be a DNA-ra

Gabriel Oprea: gyanúsítottként idéztek be a DNA-ra
Kihallgatta hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert, aki a vádhatóság épületéből való távozásakor azt nyilatkozta, gyanúsítottként idézték be kihallgatásra.

“Fiatal kollégánk, Bogdan Gigină rendőr halála olyan tragédia, amelynek a keresztjét egész életemben hordozni fogom” – mondta Oprea, hozzátéve, hogy szolgálati ideje alatt történt a baleset. Oprea úgy fogalmazott, azon az estén “senki nem sietett sehova”, és állítása szerint a rendőrségi vizsgálatok is azt mutatták ki, hogy az ő autója, illetve az azt kísérő rendőrautó is 60 kilométeres óránkénti sebességnél lassabban haladt.

“Ismét bocsánatot kérek a családtól. Tudom, milyen az, amikor elveszíti az ember egyik családtagját, magam is átestem már ilyenen. Óriási tragédia ez, amelyet senki nem kívánt. De én sem az étteremből vagy a kocsmából jöttem, hanem a munkahelyemről. Több intézménynél is jártam aznap” – tette hozzá a volt belügyminiszter.

Gabriel Oprea azt mondta még: ő nem tett mást, mint alkalmazkodott a Belügyminisztérium belső szabályaihoz. “Ez nem büszkeség kérdése volt. Tessék csak ellenőrizni, hogy az alatt a 30 hónap alatt, amíg védelmi miniszter voltam, saját gépkocsimmal közlekedtem, magam fizettem az üzemanyagot, nem volt szükségem szolgálati autóra. Amikor a Belügyminisztériumhoz kerültem, ugyancsak a saját gépkocsimat akartam használni, de szóltak, hogy itt más szabályok érvényesek. Egy 2000 óta érvényes szabály szerint a belügyminiszternek, sőt a miniszterelnök-helyettesnek is a nap 24 órájából 24-ben állandó védelemhez van joga. Én ezt ki sem használtam teljes mértékben” – mondta még Oprea.

A volt belügyminiszter állítása szerint csak a baleset bekövetkezte után 15 perccel értesült a szerencsétlenségről.

Arra a kérdésre, hogy az esős idő ellenére miért igényelt motoros felvezetést, azt válaszolta, nem ő igényelte azt, sőt: nem is volt tudomása róla. “Nem mentegetőzésképpen mondom. A védelmi minisztériumnál és a belügyminisztériumnál nagyon világos rendeletek és szabályok alapján szervezik meg a napi tevékenységeket. Ezekkel a dolgokkal a forgalmi rendőrség foglalkozik” – tette hozzá Oprea.

Klaus Iohannis államfő pénteken hozzájárulását adta ahhoz, hogy bűnvádi eljárás indulhasson Gabriel Oprea ellen Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében.

A DNA a volt miniszterelnök-helyettest tartja felelősnek a rendőr haláláért. Bogdan Gigină 2015. október 20-án este végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett egy közúti balesetben. A baleset bekövetkeztekor az áldozat az Oprea miniszter gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, egy tiszt és egy másik rendőr társaságában, akik a forgalmi rendőrség egyik járművében ültek. Ők hárman biztosították a – DNA szerint a gyorsabb haladást szolgáló – rendőri felvezetést annak az autónak, amelyben a Cotroceni negyedbeli lakására tartó Gabriel Oprea miniszter ült.

A vádhatóság szerint ugyanakkor Gabriel Oprea minden egyes kiszállásakor számos rendőrt vezényeltek ki arra az útvonalra, amelyen a miniszter autója elhaladt, csak azért, hogy a miniszter gépkocsija gyorsabban haladhasson. A baleset estéjén, 2015. október 20-án például 27 közlekedési rendőr teljesített szolgálatot a miniszter autójának útvonalán.

A DNA szerint Gabriel Oprea háromszor annyi alkalommal igényelt rendőri felvezetést, mint az államelnök, és kétszer annyi alkalommal, mint a kormányfő, akiknek – a törvény előírásai szerint – állandó rendőri kísérethez van joguk.

AGERPRES/(RO – szerző: Mihai STOICA, szerkesztő: Mirela BĂRBULESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro

Címkék: ,