Gábor Áron-díjat kapott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyar delegációja

Gábor Áron-díjat kapott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyar delegációja
Marosvásárhelyen a székely vértanúk napján adta át a Székely Nemzeti Tanács a 2011-es Gábor Áron-díjat, melyet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának ítélt oda.

A marosvásárhelyi kultúrpalota dísztermében szombat este ünnepi műsor keretében nyújtották át a Gábor Áron-díjat az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjában tevékenykedő képviselőknek. Közülük csak ketten nem tudtak részt venni a rendezvényen.

A díjat azoknak ítélik oda évről évre, akik az adott évben a legtöbbet tettek a Székelyföld területi autonómiája ügyéért.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke arra emlékeztetett, hogy az ET-ben tevékenykedő magyar képviselők 2010 őszén megígérték, hogy napirenden tartják a székely autonómia kérdését, és 2011-ben nem volt az ET-nek olyan plenáris ülése, amelyen ne kerültek volna szóba a székely autonómiatörekvések. Izsák Balázs felidézte: az igazi áttörést a 2011/1832 számú határozat elfogadása jelentette, amely magyar kezdeményezésre tette a tagállamok feladatává az autonómia szavatolását az önrendelkezési jog biztosítása érdekében.

Izsák Balázs felidézte, 1848-ban Gábor Áron a templomok harangjaiból öntetett ágyúkat, hogy a szabadság ügyéért bevessék azokat. “Ma az ágyúkból kell harangot önteni, hogy a hangjuk hallható legyen” – fogalmazott Izsák Balázs, aki szerint ma már a jog eszközével kell a szabadságért küzdeni.

Braun Márton, a magyar ET-delegáció vezetője elmondta, valamennyi magyar parlamenti párt képviselői részt vettek a munkában. A képviselő szerint az autonómiaigény egybecseng a magyar állam és a magyar nemzet egységes akaratával, és egybevág a többi európai nemzettel közösen vállalt értékekkel. “Amit Önök kérnek, a nemzeti önrendelkezés, megalapozott és jogszerű” – jelentette ki Braun Márton.

A díjátadási ünnepség előtt a vendégek és a Székely Nemzeti Tanács tagjai közösen koszorúzták meg a Székely Vértanúk emlékművét. 1854-ben Marosvásárhelyen ezen a napon végezték ki a Makk-féle összeesküvés székely tagjait: bágyi Török Jánost, martonosi Gálfi Mihályt, nagyváradi Horváth Károlyt.