ERDON Helyi hírek

2007.12.28. 13:19

Újra megjelentek a petárdaárusok

<p>Nagyvárad - Az év vége, valamint a szilveszter közeledtével minden esztendőben aktuális kérdésként merül fel a petárdáknak és az egyéb pirotechnikai eszközöknek az árusítása és használata.</p>

A 2006 decemberében hozott szigorított törvénynek köszönhetően tavaly jelentősen csökkent a petárdáknak és az egyéb pirotechnikai eszközöknek a használatából fakadó balesetek száma, és az illegális tevékenységet végző mozgóárusok is eltüntek Nagyvárad forgalmasabb helyeiről. Ezzel ellentétben, az idén sajnos úgy tünik, hogy kissé változott a helyzet. Noha ugyanazok a legális előírások vannak hatályban, sőt, még szigorítottak is rajtuk, a megyeszékhely egyes pontjain újra feltüntek a petárdaárusok. Péntek délben például a nagypiac vásárcsarnokának bejárata előtt roma asszonyok kináltak megvételre pirotechnikai eszközöket tizenkettes csomagolásban, vagy akár darabszámra is. Tevékenységük nem éppen törvényes voltára utalt, hogy a fényképezőgépünk megpillantásakor meglehetősen idegesen kezdtek el viselkedni, és portékáikat is rögtön elrejtették.

Eljárást indítanak

Bajusz Krisztián szakértő, a Pyrotechnic Kft. gazdasági igazgatója megkeresésünkre megerősítette: a petárdák használatára vonatkozó törvényes előírások az idén sem változtak, így ezek értelmében továbbra sem engedélyezett azoknak a pirotechnikai eszközöknek a használata, amelyek működésben közben elhagyják a talaj felszínét. A bombetta telepeknek, méhecskéknek, durrantóknak, petárdáknak és hangeffektusokkal járó pirotechnikai eszközöknek a forgalmazása és megvétele tovább is törvényellenes, csupán az úgy nevezett kis vulkánoknak (5 lej darabjuk), csillagszóróknak (1- 5 lej a mérettől függően) és tortagyertyáknak (5- 10 lej a működés időtartalmától függően) az eladása és használata engedélyezett. Akiket illegális tevékenységen kapnak, azok 300 lejtől felfelé terjedő bírságra számíthatnak. Az árut elkobozzák, az esetet jegyzőkönyvezik és a rendőrség eljárást indít az eladó és a vásárló ellen is.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!