Futószalagon létesülnek zöldövezetek Váradon

Összesen tíz hektárnyi telket fognak megújítani, az erre vonatkozó projektek összértéke mintegy hatmillió euró
Összesen tíz hektárnyi telket fognak megújítani, az erre vonatkozó projektek összértéke mintegy hatmillió euró
A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén megszavazta több, a városban lévő elhanyagolt telek zöldövezetté való átalakítására vonatkozó határozat-tervezetet. Ezeket a terveket főként európai uniós finanszírozásból kívánja megvalósítani az önkormányzat.

Ezekről a projektekről Ilie Bolojan polgármester már beszámolt múlt heti sajtótájékoztatóján, elárulva azt, hogy összesen tíz hektárnyi telek átalakításáról és megújításáról van szó, az erre vonatkozó projektek összértéke mintegy hatmillió euró. A pénzt, vagy annak nagy részét a POR 4.2 tengelyéből kívánják lehívni, amelyből kifejezetten az elhanyagolt területek zöldövezetté való átalakítását lehet finanszírozni. Tegnap több ilyen projektről szavazott a helyi tanács: az egyik határozat a Veteranilor lakónegyedben a Coriolan Pop utcán lévő 8564 négyzetméteres telekre vonatkozik, itt két sétány, füves, illetve fás rész, sövény lesz, ide húsz padot, pingpong- és sakkasztalokat is kihelyeznek. A beruházás becsült költségvetése 1,8 millió lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak tizenegy hónap. Mint a polgármester elárulta, itt egy Pece-híd is épülni fog, hogy a Călinului utca lakói is könnyen megközelíthessék azt a parkot. A másik hasonló projekt a Soarelui lakónegyedben lévő Aurel Covaci utcai zöldövezet kialakítására vonatkozik, ahol 33 ezer négyzetméternyi területen alakítanak ki zöldövezetet, itt a beépített terület 3268 négyzetméter lesz. Ennek a projektnek az összköltségvetése 6,6 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak tizenegy hónap. Itt fákat ültetnek pingpong- és sakkasztalokat alakítanak ki, kosárlabdapályát, futósávot építenek, 84 padot helyeznek ki és a közvilágítást is kialakítják.

Parkok, zöldövezetek

A két említett beruházásra a már említett POR 4.2 tengelyhez nyújt be finanszírozási pályázatot a város, de a helyi tanács a tegnapi ülésén megszavazott néhány ugyanilyen jellegű határozat-tervezetet, amelyeket lehet, hogy más pénzforrásból kell majd megvalósítani, mert telekproblémák, vagy más okok miatt nem biztos, hogy megfelelnek a POR 4.2 tengely feltételrendszerének. Az egyik ilyen projekt értelmében közel 38.000 négyzetméteren zöld korridort létesítenének a Barcăului utcában, a beruházás becsült értéke 10,4 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak hat hónap. Mint arról a tanácsülés előtt egy nappal Florin Birta alpolgármester beszámolt, a Barcăului utcai zöld folyosó három övezetből tevődik össze: az Oneştilor és a Meşteşugarilor utcák határolta rész – 16.177 négyzetméter, a Meşteşugarilor és Greierulor utcák határolta rész – 11.305 négyzetméter, valamint a Greierului és a Vízművek kerítése által határolt rész – 10.590 négyzetméter. Ebben a térségben a zöldövezetek mellett multifunkcionális sportpályákat, játszótereket, fitnesz teret alakítanak ki, és a különböző közművesítési munkálatok mellett wifi rendszert is kialakítanak ott, sőt, térfigyelő kamerákat is kihelyeznek. Szintén megszavaztak a tegnapi tanácsülésen egy, a Morii utcán létesítendő park műszaki-gazdasági mutatóit rögzítő határozati javaslatot. Az elfogadott tervezet értelmében az 1853 négyzetméternyi telken 881 négyzetméter lesz a zöldövezet, 212 négyzetméteren játszótér lesz, emellett pedig kosárlabdapályát is kialakítanak ott, és természetesen sétányok, huszonhárom pad, biciklidokkolók is lesznek, továbbá a közvilágítást is biztosítják. A beruházás költségvetése egymillió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak hat hónap. A Rómer Flóris utcán is zöldövezetet alakítanak ki, ennek a beruházásnak az összköltségvetése 3,8 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak pedig szintén hat hónap. Itt 5238 négyzetméternyi zöldövezet lesz ötven paddal és négy asztallal ellátva, a játszóterek 201 négyzetméteren terülnek majd el.

Próbaprojekt

A különböző adományozások miatt a váradi önkormányzat módosította a város költségvetését. Ennek kapcsán az RMDSZ-es Kirei Melinda szóvá tette a tegnapi tanácsülésen azt, hogy a RER cég által a városnak felajánlott 79 ezer lej rendeltetéséről nem rendelkezik a határozat-tervezet. Eduard Florea gazdasági igazgató erre reagálva tudatta azt, hogy ennek a pénznek egy részét az iskolák működtetésére fordítják, a többi pénz pedig a költségvetés részét képezi anélkül, hogy konkrétan megszabnák, mire költik a szóban forgó összeget. A költségvetés módosítást végül a szociáldemokrata párti frakció tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács. Később szavazott a helyi tanács az önkormányzat, a RER Vest és az Eco Bihor cégek által közösen lebonyolítandó próbaprojektről, melynek célja, hogy az abban résztvevő lakótársulások külön gyűjtsék a biológiailag lebomló háztartási szemetet. A napirendi pont vitáján Kirei Melinda megjegyezte: érdekes az, hogy a RER adományoz 79 ezer lejt a városnak, majd pedig ugyanaz a cég kap közel 150 ezer lejt. Válaszában Florin Birta alpolgármester elmondta, hogy az adományozásnak és a próbaprojektnek nincs semmi közük egymáshoz, hiszen a RER az adományát adhatta volna bármilyen civil szervezetnek. Magáról a projektről Birta elmondta, hogy egyelőre próbajelleggel vezetik be, és amennyiben sikeres lesz, akkor az egész városra kiterjesztik azt. Mint arról már beszámoltunk, a terv lényege az, hogy 2018. július 1. – december 31. között a város egy részén, konkrétan a Ghillányi (Cantemir) utcától a Vitéz (Decebal) sugárútig terjedő körzetben a tömbházakban lakók a száraz és a nedves hulladék mellett egy harmadik típusú, biológiailag lebomló háztartási szemetet is gyűjtenek majd. Ennek érdekében a tárolókban barna színű, 1,1 köbméteres nagyságú kukákat, vagy 240 literes konténereket helyeznek ki, a lakók pedig 10 literes műanyag edénykéket és 7 literes papírzacskókat kapnak, hogy azokba gyűjtsék a biológiailag lebomló háztartási szemétnek számító élelmiszer-maradékokat, húst, csontokat, tojást, halat, kenyeret, kekszet, kávézaccot, teafiltereket stb. A RER Vest naponta elszállítja ezt a típusú szemetet, ami az Eco Bihor telephelyére kerül, ahol komposzt készül belőle. A befektetés 126 lakótársulást, összesen mintegy 12 ezer személyt érint majd, vagyis a város lakosságának öt százalékát. A 204 ere lej összköltségvetésű projektből a RER Vest költsége 61.516 lej, a Polgármesteri Hivatalé 142.968 lej. A határozattervezetet végül egyhangúlag megszavazta a nagyváradi helyi tanács.

Ünnepség

A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülése rövid ünnepséggel kezdődött: a váradi városháza nagytermében azt ünnepelték, hogy száz évvel ezelőtt ezen a napon mondták ki Besszarábia egyesülését Romániával. A miniünnepség során felszólalt többek mellett Ilie Bolojan polgármester, felelevenítve ennek a történelmi eseménynek az előzményeit, illetve néhány következményét, majd többek között kijelentette: Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatot fog létesíteni egy Moldovai Köztársaságbeli várossal, aminek nyomán Váradnak lehetősége lesz a kisjenői (Chişinău) egyetemet támogatni, illetve szándékában áll a váradi városvezetésnek az, hogy az említett egyesülés megvalósításában érdemeket szerzett személyiségekről utcákat nevezzen el Nagyváradon.

Pap István