Fűtés Váradon: csak földgázzal jó?

Fűtés Váradon: csak földgázzal jó?
Miközben az önkormányzat épp a nagyváradi távhő-szolgáltatás földgázra való átállításán dolgozik, mások alternatív megoldásokat szorgalmaznának. Sőt, szorgalmaznak is. Csak épp hiába teszik…

Egyáltalán nem biztos, hogy csak a hőerőmű földgázüzemre való átállítása a megoldás Nagyváradon – ezt hangoztatták a lakosság képviselői azon a fórumon, amelyet a Rogériuszi Koalíció szervezett pénteken. Érdekes módon épp ekkora időzítette az önkormányzat azt a tanácskozását, amelyen a földgázzal kapcsolatos keretdöntésről tárgyaltak. A polgári fórum kezdeményezői azt mondták: szerintük egyáltalán nem véletlenül „szervezték rájuk” a tanácsülést, hanem épp azzal a célzattal, hogy a gázüzemmel kapcsolatos lakossági aggályok már ne jussanak el időben a városvezetéshez. Ennek ellenére a fórumon elhangzottakat egy szakértői csoport összegzi majd, s eljuttatja az önkormányzathoz, a városi tanácsosokhoz.

 

Ellenérvek

 

A Rogériuszi Koalíció a lakónegyed lakótársulásainak képviselőiből álló civil tömörülés – célja, hogy a felmerülő gondokat, kédéseket megtárgyalja, s közvetítse azokat a városvezetésnek. A megyeszékhely hőerűmvének földgázüzemre való átállításáró szóló fórumon elhangzott: sokan attól tartanak, hogy ez jelentősen megemeli majd a közüzemi díjakat. A tanácskozásra az összes városi tanácsost várták, ám csak egyikük, Ovidiu Muresan jött el. Ő kifejtette: szerinte megoldható, hogy a széntüzelés is maradjon, kiegészítő elemként. Ilyen értelmű előterjesztést tesz majd a tanácsban. Jakabffy László is azt hangoztatta felszólalásában: a CET jó minőségű szénnel és a megfelelő szűrők működtetésével jól üzemelhetne. Emellett a termálvizet is lehetne használni a földgáz kiegészítéseképpen. Felvetése szerint minden év felében gázzal, a másik felében pedig a két másik forrással biztosíthatnák a város ellátását, kisebb költségekkel.

Bologa Vasile, a Lacul Rosu tulajdonostársulás elnöke például azt hangsúlyozta: „Tudjuk, mi szokott történni más városokban a földgázellátással, főleg kemény téli hetekben. Ingadozik a nyomás, s az ellátás is. Nem ellenezzük az átállást, viszont mindenképp szükséges pótlólagos energiaforrások biztosítása is. Várad nem függhet a jövőben csak a földgáztól”.

Márpedig ettől fog függeni – ezt már Francisc Hathazi szakértő mondta el. Úgy vélte, az elhangzottak mind helytállóak, „ám a város vezetése akkor is, ennek dacára is cak a földgázban gondolkodik, s ezt fogja megvalósítani, mindenen keresztül. 2013-tól csak ez lesz. Ráadásul mint ismeretes, a CET működési engedélyét is megvonta Bukarest pár napja. Ezért nemsokára a melegvíz-szolgáltatásokkal is gondok lehetnének, ha nem jön más szolgáltató a piacra. Meglátjuk, ki érkezik majd, vagy milyen megoldás születik”.

A CET monopolhelyzetére is panaszkodtak a résztvevők. Eugen Pocean vállalkozó azt illusztrálta, hogy a polgármesteri hivatal arra akarja kötelezni – illegálisan -, hogy a hőerőművel szerződjön le a vállalkozása, holott ő sokkal olcsóbban is meg tudja oldani az éttermének az energia-ellátását.

Összességében: a felszólalók főleg a földgáz bevezetése miatti árrobbanástól tartanak, valamint attól, hogy kiegészítő energiaforrások nélkül a gázra való átállás kockázatos.

Felvetéseik azonban pusztába kiáltott szavak: még aznap megszavazta ugyanis a városi tanács a megyeszékhely energetikai rehabilitációs tervét – a polgármesteri hivatal elképzeléseinek megfelelő változatban…

 

Szeghalmi Örs