Fűtés a diószegi református templomban

Fűtés a diószegi református templomban
A hét elején kezdték meg szerelni és még e héten próba alá is vetik a bihardiószegi templom padfűtését. A kivitelezés költségeit önerőből fedezik.

A bihardiószegi református templom nem csak a legimpozánsabbak egyike a környéken, de a …leghidegebb is, tartják a helyiek. Mindez már régebb óta arra ösztökélte a gyülekezet vezetőit, hogy valami módon oldják meg a fűtést, ami nem egyszerű, hiszen hatalmas belső térről van szó. A hét elején arról értesültünk, hogy elkezdődtek a munkálatok. Bara László lelkész kérdésünkre elmondta: először is felmérték a lehetőségeket, több módozat is szóba került és természetesen figyelembe kellett venni az épület nagysága mellett műemlék jellegét is. Mindez alapján döntöttek a padok fűtése mellett. Ez egy elektromos táplálású módszer, egy kipróbált technika, melyet nagyrészt a Székelyföldön alkalmaznak manapság.

Önerőből

Bara Lászlótól megtudtuk: egy hónappal korábban hirdettek gyűjtés a megvalósításra és a beérkezett/beérkező adományokból, tehát teljesen önerőből fedezik a költségeket, a kivitelezést egy helyi vállalkozó végzi. A lelkész hozzátette: a templom 1200 férőhelyes, sajnos manapság nem koptatják ezt mindet a hívek, így mintegy 350-400 ülőhely fűtésében gondolkodnak. A munkálat hétfőn kezdődött és a hét végén terveik szerint már úgynevezett próbaüzemet is tarthatnak.

Rencz Csaba