Fűtött villamosok nyáron

Fűtött villamosok eddig is voltak, de hűtött villamosok ezután lesznek, mondta a rádió. Ez jutott eszembe, amikor álltam és vártam a piros 1-est a Rogériusz végén, a vasúti híd előtt. Állva a boltíves átjáró árnyékában.

Eszembe jutott még Arany János is: „Ég a napmelegtől a kopár szík sarja.” Itt ég az aszfalt meg a beton. Hát, most nálunk ez van. Volt ez a kánikula 6. napján, 10 órakor. Felszálltam a villamosra, leültem, a fejem sütötte a nap. Éreztem, hogy a lábam szárát is melegítik. Hát fűtés volt a szék alatt! Átültem a homokosládán lévő székre, és szóltam a vezetőnek is. Azt felelte, tudja, de nincs mit tenni. 

Ismerősbe botlottam

Egy állítólagos iskolatársam megszólalt, hogy ott van a testvérem. Mondtam: hadd legyen. Ezen a témán szónokolt még, de én nem mozdultam. A sok festett szőke tündér közül sose tudom, melyik a húgom, csak ha odajön és nővérének szólít. Végre eljött a temető sarka, ahol leszálltak sokan, még az én dagadt mázsás ismerősöm is. De nem ám úgy, egyszerűen. A villamos rángat, ő rálép az előtte álló nő lábára, ráesik, majd egyensúlyát vesztve még hengergőzik is rajta meg másokon, fogva a vasat. A hölgy felháborodik, emelgeti a mázsás testét, mondja, hogy kapaszkodjon jobban és vigyázzon másokra is. Az előttük lévők kiszabadulnak a nyomásuk alól, a vezetőfülke ép maradt. A hölgy leszáll, még mindig protestál, utána gördül a dagadt, és félig a villamos alatt ér földet. Már segítenek neki, a vezető nem indít, ő pedig szépen lábra áll. A vezető zsenge kora ellenére hozzászokott az ilyesmihez. Elmentünk. Én levontam a tanulságot: ha az embert a két végén melegítik, ne melegítse saját magát középen pálinkával.

K. A., Nagyvárad