Furka Pista és a sárkány

Furka Pista és a sárkány
Izgalmas, sárkányos történetet mutatott be vasárnap a Szigligeti Színház Lilliput társulata, melyet nem csak a gyerekek, de a szülők is érdeklődve kísértek végig. Ritmikus tapssal díjazták.

A történet egy kelta mítoszhoz hasonlóan kezdődik – s a néző megtudhatja, hogyan kerültek egykor, a világ kezdetén a sárkányok a földre és miként próbáltak velük megbirkózni a hősök és az uralkodók, mint például Tyúkmellű Baltazár, vagy Paracetamol Anorex király. A történet a jelenben folytatódik, s immár a magyar népmeséket idéző világ elevenedik fel: Ábrándfalva apraja nagyja vígan éli életét, az asszonyok és lányok tengerit morzsolnak, a férfiak pedig javarészt a kocsmában találkoznak, a sárkányok pedig már csak a történeteikben szerepelnek, igaz, vannak bizonyos baljós jelek, melyek arra utalnak: valami készülőben van.

A hős

S a fordulat nem is várat magára, a Furka Pistától ellopott sárkánypikkelyt a falu egyik jóképű, ám felelőtlen és hatalomra vágyó lakója életre kelti, s Furka Pistára hárul a feladat, hogy megmentse Ábrándfalvát a pusztítástól.

Az, hogy a bábszínészek saját arcukat kölcsönzik a figuráknak, egyrészt sokkal kifejezőbbé teszi őket, másrészt a fejhez viszonyítva kicsi bábtest humoros mozdulatsorokat tesz lehetővé. A bábtest mögött többnyire a színész alakja is kivehető, ám ez Hanyecz Debelka Róbert rendező tudatos döntése volt – így a néző minden pillanatban eldöntheti, hogy melyiket fogadja el. A sejtelmes árnyjáték szervesen kiegészíti mindezt, helyet adva a képzeletnek, s az „etno alapokra épülő rock melódiák” is izgalmasan hangsúlyozzák ki a történetet, mely végül is a népmesék örök igazságaihoz idomul, de eredeti megközelítésben: a sárkány tejet iszik és megszelídül, a garabonciás diák hitvest talál magának, s kiderül, hogy nem az az igazi hős, aki hatalmat és gazdagságot szerez magának, hanem az, akinek sikerül legyőznie a sárkányt.

A Furka Pista és a sárkány című darab szerzője Szabó Attila, rendező Hanyecz Debelka Róbert, díszletterv és bábtervező-készítő Dió Zoltán, zeneszerző Haraji Adalber, ügyelő Varga Friderika, súgó Szentpéteri Lenke. Szereplők: Balogh Judit, Csepei Róbert, Daróczi István, Oláh Anikó Katalin, Stéfán Mária, Szabó J. Viktor, Szentpéteri Lenke.

Neumann Andrea