Furcsa ügyletek Mihályfalván

Furcsa ügyletek Mihályfalván
Számos pénzügyi visszásság részese Érmihályfalván az RMDSZ-es városvezetés – vélte keddi sajtótájékoztatóján Czeglédi Júlia, az EMNP érmihályfalvi városi tanácsosa és egyik párttársa.

„Székelyhíd mellett Érmihályfalván is túl nagy már a visszaélések száma, amelyeket a település vezetése követ el, ezért fontos immár a közvélemény tudomására is hozni ezeket” – fogalmazott az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke, Csomortányi István. Tegnapi sajtótájékoztatójukat kifejezetten a mihályfalvi ügyekre szánták.

Czeglédi Júlia egyike az EMNP négy mihályfalvi helyi tanácsosának, ő is részt vett a tájékoztatón. Elmondta: január 8-án kérte az RMDSZ vezette önkormányzattól annak az összegzését, hogy 2013-ban mennyit fordítottak egyesületek, sportalakulatok támogatására. „Az összesítésből az derült ki, hogy az RMDSZ-hez közel álló Pro Valea Lui Mihai, vagyis Érmihályfalváért Egyesület összesen 81.000 lejt kapott támogatásként, holott ebből csak 40.000 lejről volt eddig tudomásunk, azt a Nyíló Akác megrendezésére kapták”, mondta. Hozzátette: következésképp 41.000 lejt úgy utalt ki a hozzá közel álló szervezetnek az RMDSZ-es településvezetés, hogy arra semmiféle alap és helyi határozat nem született. Jelezte: „Összesen egyesületi támogatásokra 319.100 lejt osztottak szét tavaly. Ha már ennyi pénz van ilyesmire, akkor mi azt javasoltuk a tanácsban, hogy finanszírozzunk szociális jegyet azoknak a polgároknak, akik 60 év felettiek és 600 lejnél kevesebb a nyugdíjuk. Várjuk, miként viszonyul ehhez a tanács.

Más gyanús ügyek

Csomortányi István szerint „mindez csak a jéghegy csúcsa, sokkal több gyanús ügylet van még Mihályfalván”. Ismertette is ezeket. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben sok a pénzügyi gond ott is, a város RMDSZ-es vezetése például 25.000 lejt adott a Trans Buldex klubnak, ami motocross-szövetség, 15.000 lejt pedig az Aladdin Hero Teamnek, amely kickboxszal foglalkozik. Csomortányi szerint ezekben RMDSZ-es tanácsosok is érdekeltek. Aggályosnak mondja még, hogy tavaly 136.000 lejt adtak a helyi focicsapatot fedő Unirea Sportegyesületnek, „amely csapat eredménye zéró, és a legtöbben nem is mihályfalviak”. Czeglédi Júlia hozzátette: „ezen egyesületek költségvetését, pénzügyi elszámolását úgymond véletlen módon az az RMDSZ-es könyvelő végzi, aki a helyi tanács gazdasági bizottságának elnöke”.

Csomortányi szerint egy további tarthatatlan ügy, hogy miközben ott az oktatásban tanterem- és épülethiány van, és a református egyház adott termeket, a városvezetés új épületet húz fel, a gazdasági nehézségek dacára. Csomortányi úgy véli, ennek oka, hogy Nyakó József polgármester rossz viszonyban van a református egyházzal, „ezért most tönkreteszi az oktatást”. Hozzátette: „ráadásul tudomásunkra jutott, hogy a mihályfalvi RMDSZ kísérletet tett arra a református egyházkerületnél, hogy kettéosszák a gyülekezetet, új egyházközséget hozva létre, gyakorlatilag külön egy RMDSZ-es egyházközséget”.

Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy szerinte „elkótyavetyélik a helyi ingatlanokat”. Példaként említette, hogy az átlagosan 9 eurós ár helyett 3 euró/négyzetméterért adták el a volt Comcereal ipari telephelyét az Agrotex vállalkozásnak. Cserébe az Agrotex 84.000 lejjel támogatta az RMDSZ-közeli Érmihályfalváért Egyesületet. Ennek nyomán „az RMDSZ megbízta ezt az egyesületet, hogy kövezze le a telephez vezető Malom utcát, ami legalábbis szokatlan egyesületi tevékenység”. Emellett egy másik területet négyzetméterenként 2,5 euróért adtak el – vagyis Czeglédiék szerint egyes cégek vásárlása esetén egyre csökken az ár, „míg magánszemélyek esetén 7–20 euró négyzetméterenként”.

Két szerződés

További gyanús ügyként prezentálta Csomortányi István azt, hogy az egész országban egyetlenként a mihályfalviaknak két köztisztasági céggel is le kell szerződniük. Mint elmondta, ott nemrég üzembe helyezte az önkormányzat az általa felépített veszélyeshulladék-kezelő telepet. A működtetését megpályáztatták, és az ASA Rt. nevű vállalkozás nyerte meg. Hozzátette: „E cég egy teljesen kész feldolgozótelepet kapott, új begyűjtőautókkal, ráadásul bevétele származik a hulladékbizniszből – mégis díjat is felszámol a lakosságnak. Pedig ráadásul a polgármester azt ígérte, hogy ez ingyenes lesz. A mostani díj 5,5 lej/hó/fő, csakhogy a polgároknak már szerződésük van egy másik vállalattal, a Florisallal is. A két cég által kért díjakat összeadva a mihályfalviak 10,37 lejt fizetnek majd fejenként havonta, ami toronymagasan a legdrágább a környező települések közül, ráadásul máshol nincs rá példa, hogy két céggel is szerződniük kelljen a lakosoknak, és egyik vállalkozás az egyik fajta kukát ürítse, a másik meg a másikat”. Czeglédi Júlia szerint „a lakosság reklamál, joggal, sokan mennek be ezzel az önkormányzathoz”.

Az EMNP megyei elnöke közölte: azon gondolkodnak, hogy mindemiatt írásban kérnek kivizsgálást az Állami Számvevőszéktől, bár még nem döntötték el, hogy megtegyék-e ezt a bejelentést.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .