Fura helyzetben a kormány

Furcsa jogi helyzetbe került a román kormány, miután a szenátus elutasította a végrehajtó testület korábbi átalakításáról szóló két sürgősségi kormányrendeletet, s ez elvben azt jelentheti, hogy vissza kellene térni a korábbi, április előtti kormánystruktúrához.

Arról az átszervezésről van szó, amelyet a liberális Calin Popescu Tariceanu áprilisban hajtott végre, miután kizárták a kabinetből a Demokrata Pártot (PD), két politikai erőt hagyva így a koalícióban, nevezetesen a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ). Az akkori változtatás tulajdonképpen karcsúsítás volt, bizonyos minisztériumokat megszüntettek vagy más tárcákkal vontak össze. Ennek eredményeként a kormánytagok számát 24-ről 18-ra csökkentették. Kisebb lett a kormányapparátusban dolgozók száma is.

A parlament felsőháza most elutasította az akkori kormányátalakításról szóló két sürgősségi rendeletet, amely a jelenlegi kabinet összetételét, valamint az új kormánystruktúrát szentesítette. Precedens nélküli helyzet alakult ki, hiszen a voksolás nyomán vissza kellene térni a korábbi, április előtti kormánystruktúrához. Tariceanu kabinetjének ugyanakkor nem kell még temetnie magát. Kiadhat egy újabb kormányrendeletet, amelyet ismét a szenátus elé terjeszthet, tekintettel arra, hogy a mostani szavazás pártpolitikai taktikázások eredménye, márpedig változhat addig a politikai erők pillanatnyi szándéka. Megtámadhatja ugyanakkor a kormány a szenátusi döntést az alkotmánybíróságnál.

De Traian Basescu államfő is visszautalhatja a döntést – ha úgy akarja – a felsőházi honatyák testülete elé. Bukaresti megfigyelők szerint senki sem akarná visszaállítani a korábbi kormánystruktúrát, hiszen az rengeteg pénzébe kerülne az államnak. Többen látják úgy, hogy a szociáldemokraták (PSD), a nagyromániások (PRM), a demokraták (PD) és a liberális-demokraták (PLD) – azaz az ellenzék legnagyobb része – valójában csak “zavarkeltés” céljából foglalt állást a sürgősségi kormányrendeletek ellen.