Funar nézetei még hatnak a románokra?

A román politikusok nagy része úgy gondolja, hogy Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista nézetei még mindig hatást gyakorolnak a román szavazókra – mondta szerdán Bukarestben Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy a Nagy-Románia Párt (PRM) szenátusi frakciójának elnöke feljelentette őt a nemzetállammal kapcsolatos kijelentése miatt.

Az RMDSZ ezen a napon nyújtotta be európai parlamenti jelöltlistáját a román központi választási irodánál. A hivatalos aktus után a szövetség elnöke újságíróknak adott nyilatkozatában utalást tett a múlt hétvégén Kolozsváron elhangzott beszédére. Abban kifejtette: az erdélyi magyarság számára döntően fontos, hogy ott legyen az Európai Parlamentben, mert ezáltal azt kell bebizonyítania, hogy Románia nem nemzetállam.

Ez a gondolat arra vonatkozott, hogy az alkotmány még mindig nemzetállamként határozza meg Romániát, noha az RMDSZ ezt régóta ellenzi, hangsúlyozva, hogy ez az ország többnemzetiségű és sokféle kultúrájú. Funar a hét elején feljelentette Markót a főügyésznél. Románia biztonságát, területi egységét veszélyeztető, az alkotmányos rend ellen ható cselekedetnek minősítette kolozsvári beszédét. Funarhoz csatlakozva Emil Boc, a Demokrata Párt PD) elnöke felszólította az RMDSZ elnökét, hogy hagyjon fel a radikális megnyilvánulásokkal. Nem tudni, hányan gondolják őszintén ugyanazt, mint Funar – mondta az MTI erre vonatkozó kérdésére Markó. A román politikusok magatartásában mindenesetre megfigyelhető, hogy sokan, talán a többségük is úgy hiszi, hogy az ilyen szemléletnek hatása van a román választókra. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre-másra születnek olyan “eszementnek” tűnő javaslatok – mondta Markó -, mint amely például a román nyelv tanításának megszigorítására vagy az anyanyelvű oktatás megcsonkítására vonatkozik. Az RMDSZ által leadott parlamenti lista Markó Béla szerint felkészült, alkalmas emberekbol áll. Ez a véleménye nemcsak a listavezető Frunda Györgyről, de a névsorban őt követo Sógor Csabáról, Winkler Gyuláról, Bíró Rozáliáról és Korodi Attiláról is. Markó szerint, ha a Szövetségnek sikerül átlépnie az 5 százalékos küszöböt, akkor a romániai magyarságnak mindenképpen lesz két képviselője az Európai Parlamentben, nagyon jó szereplés esetén akár három is (az egész lista egyébként a választási előírásoknak megfelelően negyvenöt fős).

“Nyertesként kerülhetünk ki, ha jól képviseljük az erdélyi magyarságot. A következő két évben sok minden eldől Brüsszelben. Erdély alulmaradhat ebben a versenyben, önkormányzataink lemaradhatnak, ha nem vagyunk ott. Ha azonban ott vagyunk, gazdaságilag, de más tekintetben is, Brüsszel segítségével felemelhetjük közösségünket” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

(MTI)