Függetleneket sem indít a Néppárt

Szilágyi Zsolt, a párt elnöke a váradi tájékoztatón. A szerző felvétele
Szilágyi Zsolt, a párt elnöke a váradi tájékoztatón. A szerző felvétele
Úgy nézett ki, bár önállóan nem indul, függetlenként mégis indítja egyes embereit a decemberi parlamenti választáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Biharban is lett volna ilyen. Mégsem lesz.

Kilenc lehetőséget elemeztek eddig, hogy milyen formában induljanak a december 11-i parlamenti választáson – aztán mindegyiket elvetették. Úgyhogy mégsem indít az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) független jelölteket sem a választásokon. Ezt Szilágyi Zsolt, a párt elnöke jelentette be hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján. Érdeklődésünkre elmondta: a kilenc lehetőség között például olyan is volt, hogy saját jelölteket indítsanak, de például országos pártkoalícióba is hívták őket, olyan román pártokkal, „amelyekkel megkíséreltük volna a mostani korrupt rendszerek leváltását”. Mostanáig több szakaszban elemezték az összes lehetőséget, összehasonlító elemzéseket is készítettek a lehetséges pozitívumokról és negatívumokról, végül úgy döntöttek, hogy nemcsak pártként nem indulnak a választáson, de független jelölteket sem állítanak. Az MTI-nek pedig elmondta: Kovászna megyében Toró T. Tibor országos alelnök, Bihar megyében Csomortányi István megyei elnök, Maros megyében pedig Bereczki Ferenc megyei elnök jogilag “független jelöltségéhez” gyűjtöttek aláírásokat, de az elnökség döntése nyomán egyikük sem indul végül.

Háttértárgyalások

Megkérdeztük azt is a pártelnöktől, hogy a döntés előtt egyeztettek-e magyarországi és romániai politikai erőkkel. Válasza szerint sok háttértárgyalást folytattak, meghallgattak és elemeztek „minden fontos véleményt”, az EMNP vezetőinek sok éves kapcsolatai fűződnek Erdélyen kívüli személyiségekhez, és az ő véleményüket is meghallgatták, és a döntést végül önállóan hozták meg. Arra a kérdésünkre, hogy így most mit javasolnak a választóknak, azt mondta, „a választásokig van még idő, a következő időszakban dől el, hogy mit javasolunk, de mindenképpen lesz üzenetünk”. Kijelentette: az EMNP politikai közössége továbbra is azokat a hiteles jelölteket fogja támogatni, “akiknek nincsenek korrupciós ügyei, akik nemcsak a választási kampányban, hanem azt követően is bátor és elkötelezett harcosai az erdélyi magyar önrendelkezési törekvéseknek, Székelyföld területi autonómiájának, akik meg akarják jeleníteni Erdély regionális érdekeit, és a románokkal együtt tudnak harcolni e regionális érdekek érvényesítéséért, ha kell Bukarest ellenében is”.
A pártelnök emlékeztetett arra, hogy már az október 7-én tartott országos választmányi ülésen eldöntötték, hogy pártként nem indulnak a választásokon. Akkor azonban biztosították annak a lehetőségét a párt megyei szervezetei számára, hogy az országos elnökség egyetértésével független jelölteket támogassanak. Ezt mondták most le. “Úgy döntöttünk, hogy most nem indulunk, erőinket a párt és az önkormányzati képviselők munkájára összpontosítjuk. A politikai harc több csatából áll, ez a harc néha azt is jelenti, hogy az ember erőt gyűjt, igyekszik bölcsen dönteni, és a kihívásokkal szembenézve megpróbál még nagyobb erőt felmutatni” – fogalmazott.

Szeghalmi Örs