FSLI: támogatjuk 15 éves kötelező oktatást, de az iskolákat megfelelően fel kell szerelni

FSLI: támogatjuk 15 éves kötelező oktatást, de az iskolákat megfelelően fel kell szerelni
A Tanügyi Szabad Szakszervezet (FSLI) támogatja a kötelező oktatás időtartamának 15 évre való kiterjesztését, ennek megvalósításához azonban egy sor komoly problémát kell megoldani a rendszerben, írja a szakszervezet az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott keddi közleményben.

Elsősorban megoldást kell találni egy sok éve fennálló problémára: biztosítani kell az óvodai helyek megfelelő számát. A FSLI szerint Bukarestben például a szükségesnél 7 ezerrel kevesebb hely van az óvodákban és az óvónők száma is túl alacsony. Nem lehet óvodába küldeni a gyerekeket, ha nincsenek megfelelő körülmények, azaz jól felszerelt óvodák és megfelelő szakképesítéssel rendelkező óvónők, figyelmeztet a szervezet.
‘Nagyon jó, hogy megszületett a kötelező oktatás meghosszabbítására vonatkozó döntés. Azonban meg kell értenünk, legalább most, miért annyira fontos az oktatás finanszírozási szintjének növelése. Nem elég bevinni a gyerekeket az óvodákba, iskolákba és beültetni őket a padokba’ – írja Simion Hăncescu, a FSLI elnöke a közleményben. Az oktatásnak nevelnie, fejlesztenie kell, ezt pedig megfelelően felszerelt, megfelelő számú helyet biztosító tanintézményekkel, korszerű oktatási módszerekkel és a munkaerőpiachoz igazodó tanügyi programokkal lehet elérni, hívja fel a figyelmet Hăncescu. ‘És ki kell mondani, ehhez jó stratégákra van szükség az oktatási rendszerben és pénzre a beruházások finanszírozására. Ellenkező esetben semmi mást nem teszünk, csak bezsúfolunk néhány gyereket vagy fiatalt az osztálytermekbe’ – fűzte hozzá a szakszervezeti elnök.

Klaus Iohannis államelnök hétfőn kihirdette azt a törvényt, amely szerint 2030-tól tizenöt osztályosra módosul a kötelező oktatás időtartama.
A jogszabály legkésőbb 2030-ig kötelezővé teszi az óvodai nevelés minden szintjét Romániában: 2020-ig a nagycsoportot, 2023-ig a középcsoportot és 2030-ig a kiscsoportot is. Ugyancsak hétfőn írta alá az elnök azt a törvényt is, amelynek értelmében a mezőgazdasági profilú szakközépiskolák átkerülnek a mezőgazdasági minisztérium alárendeltségébe.

www.agerpres.ro